Firewall odolal. Nápadům i zábavě

14. 4. 2006 17:30
Recenze - Pohled na nehybnou vrásčitou tvář může být zajímavý, ale když trvá téměř dvě hodiny, je to nuda - i když ta pleť patří Harrisonu Fordovi.

Zápletku film Firewall má. Slabou. Ford je programátor zabezpečovacích bankovních systémů a lupičská partička ho chce přinutit k elektronické krádeži solidních 100 milionů dolarů. Ale už při koupi vstupenky je jasné, že v pokladně kina bude po skončení filmu víc peněz než na účtech těch zpropadených mizerů. Ford přece neprohrává, v žádném filmu.

Ale kdyby alespoň Indy ve Firewallu hrál! On bohužel v hlavní roli jen účinkuje. Firewall tak není thriller, ale vědeckopopulární film o dermatologii. Charakteristické vrásky vznikají statisíckrát opakovanými mimickými pohyby - to je to hlavní, co si budete pamatovat.

Nejslavnější výraz jeho tváře - přimhouřené oči, lehce zamyšleně svraštělé čelo a mírně pozdvihnutý pravý koutek úst - mu zformovaly jiné a lepší filmy. Teď už ho jen jako herecký senior nastavuje před kameru; ta ho snímá a film běží a běží...

Dramatické honičky s padouchy by mohly v tomto věku působit nepatřičně - i když ve čtvrtém dílu Indiana Jonese budou naopak mile ironické. A tak se drama odehrává při ťukání hesel do počítačové klávesnice. Moc se tu neběhá, Ford jezdí pod dohledem padouchů pohodlně autem. Aby se nezadýchal?

Ale když ti padouši poprvé přijdou na scénu, je ve vzduchu cítit zásadnější problém. Jak jen chce režisér vymyslet, aby je starý počítačový odborník přemohl? Tahle parta zdatných hochů by zmákla Indyho i s jeho legendárním bičem...

Infobox
Autor fotografie: WarnerBros

Kostrbaté řešení se brzy ukáže. Je třeba si pomoci tradičními popravami vlastních zrádců. Teprve když se tábor lupičů takto zredukuje na přijatelný počet, může nastoupit Harrison Ford.

Mezitím si lze užívat onen konstantní výraz jeho tváře a vzpomínat pokaždé, když se hvězda z plátna podívá do sálu. Ano, takhle se tvářil ve filmu Uprchlík, tohle je 48 hodin v Paříži a tohle první Indiana Jones!

Zasnění a vzpomínání se bát nemusíte, na plátně vám mezitím nic neuteče. Nanejvýš některé klišé, kterých je film plný. Aby vše vypadalo dramatičtější, tak venku stále prší. Člen bandy, který rozumí počítačům, je samozřejmě mírně neurotický.

Firewall
Firewall | Foto: WarnerBros

A jako v každém filmu z prostředí IT se tu hodně jí mražená pizza a sušenky. Jeden z padouchů má moc měkké srdce a cítí s rukojmími. Pes je roztomilý, sekretářka oddaná šéfovi, auta americky velká a blikající čísla bankovních účtů se zásadně zobrazují na černé obrazovce zelenou barvou.

A její záře dopadá na nehybnou tvář Harrisona Forda, možná vzpomínající na všechny ty opravdové thrillery, které v životě natočil...

Firewall, USA 2006. Scénář Joe Forte, režie Richard Loncraine, kamera Marco Pontecorvo, hudba Alexandre Desplat, hrají Harrison Ford, Paul Bettany, Virginia Madsen, Mary Lynn Rajskub. 105 minut, distribuce Warner Bros.

 

Právě se děje

Další zprávy