Hobit má za sebou premiéru. Přinesla úlevu i protesty

Martin Svoboda
28. 11. 2012 19:06
Hobita zatím viděla jen hrstka vyvolených, desetitisíce fanoušků zůstaly před kinem
Foto: Warner Bros.

Praha, Wellington - Dnes večer (v naší části světa ráno) si na Novém Zélandu odbyl premiéru první díl trilogie Hobit s podtitulem Neočekávaná cesta. Očekávaný filmový hit přišlo přivítat víc než dvacet tisíc fanoušků, přičemž někteří neváhali na své milované hvězdy čekat i víc než deset hodin.

Film ale samozřejmě neviděli, nejsou VIP, muselo jim stačit kochání se celebritami a velkými plastikami před kinem. Například téměř osmnáct set kilogramů vážícími troly vyhotovenými přímo společností WETA. Přesto byli nadšení, že zde mohli být. Fenomén Pána prstenů ani po deseti letech od posledního Jacksonova opusu zcela neutichl a Hobita považují za vrchol sezóny nejen přítomní fanoušci, ale miliony dalších diváků po celém světě.

Postprodukce se protáhla do posledního možného momentu, jak je ostatně režisérovým ne moc dobrým zvykem. Přesto se nechal Jackson slyšet, že „natáčení Hobita bylo to nejšťastnější, jakým kdy prošel" a „každé ráno, když se probouzel, byl vděčný, že může dělat, co miluje nejvíc."

Tomu se ale dá věřit jen s obtížemi, vzhledem ke komplikované produkci zahrnující odchod původního režiséra a posunutí natáčení o rok. V den premiéry se ale podobně nadšeným projevům nemůžeme divit. Kámen, který režisérovi musel spadnout ze srdce, by asi nechtěl převažovat nikdo z nás.

Zástupy fanoušků, kteří přišly na premiéru filmu Hobit - Neočekávaná cesta.
Zástupy fanoušků, kteří přišly na premiéru filmu Hobit - Neočekávaná cesta. | Foto: Reuters

Projevy spokojenosti z přetržení cílové pásky netajili ani další návštěvníci půlkilometrového červeného koberce, zdobícího dnešní střed Wellingtonu. Přišla samozřejmě většina herců i členů štábu. 

„Když jsem začal točit Pána prstenů, bylo mi 18 let, při dokončováni 22. Nyní je mi dvaatřicet a Pán prstenů je stále součástí mého života," podotkl Elijah Wood, jenž si zopakoval roli Froda.

Nedorazil snad jen sir Ian McKellen, ztvárňující čaroděje Gandalfa, alespoň tedy poslal z Londýna videopozdrav a omluvu.

Dorazil i James Cameron, s nímž Jackson propaguje vysokofrekvenční natáčení, jež Hobit využívá (i když pouze na necelé tisícovce světových pláten z počtu 25 000) jako první blockbuster a Cameron ho chystá pro další díly Avatara.

Nechyběli ani představitelé Nového Zélandu, premiér John Key a wellingtonská starostka Celia Wade-Brow. I ti sršeli nadšením. Aby ne. Očekává se, Hobit přinese zemi minimálně 400 milionů dolarů z turismu, což není malá částka. Nový Zéland se vůbec ukazuje jako země, jež by měla potenciálním lokacím atraktivním pro Hollywood (včetně České republiky?) sloužit za vzor.

Zpočátku natáčení Hobita to sice chvíli vypadalo, že tenkrát ještě del Toro upřednostní jinou zemi, Zéland nicméně udělal vše proto, aby filmaře nalákal. Nebál se utratit značné sumy za propagaci a různé výhody pro štáb, z čehož však bude těžit třeba i další dekádu.

Novozélandský režisér Peter Jackson vychází z "hobitího" příbytku, aby pronesl slavnostní řeč.
Novozélandský režisér Peter Jackson vychází z "hobitího" příbytku, aby pronesl slavnostní řeč. | Foto: Reuters

Ne všichni ale ale přišli Jacksonovi vyznávat sympatie. Až na premiéře se plně projevil nedávno zmedializovaný skandál. Během natáčení zemřelo podle CNN třiadvacet zvířat od koz, slepic a koní až po jednu ovci. Hobit přesto v titulcích uvádí pověstný nápis „během natáčení netrpěla žádná zvířata", udělovaný organizací sledující zacházení s němými tvářemi na place. Což působí na známou organizaci PETA jako rudý hadr na býka.

Mluvčí Petera Jacksona trvá na tom, že většina zvířat sešla věkem, zcela přirozeně. Pouze smrti dvou koní „se dalo zabránit". Protože však k nedopatřením až na výjimky nedošlo během samotného natáčení, ale „po pracovní době" ve „skladech", svědci nejsou a musíme věřit slovu produkce. Což ochránci zvířat nemají v plánu a s protestními transparenty hlasitě projevili rozhořčení. Jackson se k celému incidentu vyjadřoval jen okrajově, pokud možno se tématu vyhábal. Opakoval, že „k žádnému týrání rozhodně nedošlo."

Na twitteru se už objevují první nadšené výkřiky, kdy nejnegativnější tweet zmiňuje táhlost, většinou je však řeč o „instantní klasice". Můžeme tedy vydechnout úlevou? Raději nepřehánějme. Uvědomme si, že do samotného kinosálu se až na výjimky dostali tvůrci, jejich rodiny, kolegové z branže a čestní hosti - o kvalitě filmu si podle jejich úsměvů a vzájemného plácání po zádech nemůžeme udělat skutečný obrázek.

Čtěte také
Proč se bát Hobita? Může zničit naše dětství

Otazníky nad dělením knihy na tři části, vkusností vysokofrekvenčního obrazu a vůbec zvládnutostí tak obrovské produkce tedy zůstávají prakticky stejně nezodpovězené, jako tomu bylo před dnešním slavnostním dnem. Věřme ale, že prvotní nadšení nebude mít důvod k ústupu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Navštívíte kino? A už máte koupené vstupenky do kina?

 

Právě se děje

Další zprávy