Zéland žije Hobitem, Jackson žalobou za uhynulá zvířata

ČTK Petr Jemelka ČTK, Petr Jemelka
27. 11. 2012 17:08
Produkce před slavnostní premiérou vysvětluje, proč pošlo 27 zvířecích herců
Vítejte na palubě aerolinek Středozemě.
Vítejte na palubě aerolinek Středozemě. | Foto: Reuters

Wellington - Novozélandská metropole žije středeční světovou premiérou filmu režiséra Petera Jacksona Hobit: Neočekávaná cesta.

Do vyzdobených ulic a na nejrůznější doprovodné akce se podle odhadů chystá na 100 tisíc lidí.

Obrázky britského herce Martina Freemana, který hraje hlavní postavu hobita Bilba Pytlíka, pokrývají celé fasády kancelářských bloků a objevily se také na všem možném od mincí přes známky až po bok letadla novozélandských aerolinek. Jejich instruktážní video s tematikou Hobita a Středozemě se stalo velkým hitem na YouTube.

Wellington je poset obřími sochami hlavních postav. Střechu kina Embassy zdobí Gandalf. Návštěvníky přímo na letišti vítá Glum s vypoulenýma očima.

Navlékněte si třeba hobití ponožky...
Navlékněte si třeba hobití ponožky... | Foto: Reuters

Ve městě bude hodně živo. Na červeném koberci se před prvním promítáním filmu objeví všechny hvězdy filmu, včetně Cate Blanchettové, Elijaha Wooda, Barryho Humphriese a Huga Weavinga.

Nový Zéland díky nim postihla hobití horečka. Předpokládá se, že se hobití trilogie změní ve velký mezinárodní kasovní trhák, k němuž je třeba připočíst ještě zisky z prodeje reklamních předmětů či podpory turistického ruchu.

Tři díly Pána prstenů, které se podělily o celkem 17 Oscarů, vydělaly odhadem šest miliard dolarů z prodeje vstupenek, DVD a provázaného zboží. Závěrečný film trilogie - Návrat krále - získal Oscara v každé kategorii, v níž byl nominován, a nasbíral 11 těchto filmaři nejvíce ceněných sošek, což ho postavilo na roveň s Ben Hurem a Titanikem.

A těšte se do hobitího města.
A těšte se do hobitího města. | Foto: Aktuálně.cz

Zvířata pošla v době osobního volna, vysvětluje produkce

Zatímco diváci odpočítávají poslední hodiny do premiéry, hájí se režisér Jackson proti obvinění, že během natáčení uhynulo 27 zvířat. Podle pečovatelů, kteří se o ně starali, nebylo žádné z nich zabito nebo zraněno při samotné filmařské práci.

Kdo by náhodou o premiéře trháku nevěděl, musel by být po příletu do Wellingtonu překvapen.
Kdo by náhodou o premiéře trháku nevěděl, musel by být po příletu do Wellingtonu překvapen. | Foto: Aktuálně.cz

Koně, kozy, slepice a jedna ovce uhynuli na nedaleké farmě, kde pro ně produkce zajistila po dobu natáčení pobyt. Toho se chytla skupina ochránců zvířat PETA, která hrozí demonstracemi při premiéře na Novém Zélandu a následně ve Velké Británii a v USA

Spolu s žalobou, kterou začátkem listopadu pohrozili Tolkienovi dědici kvůli tomu, co vnímají jako "vykořisťovatelské reklamní předměty", tak pokračuje série problémů, která produkci Hobita provázela od samotného počátku.

Česká premiéra prvního dílu Hobita začne těsně po půlnoci 13. prosince 2012.

Hobití Wellington obrazem:

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Těšíte se do kina?

 

Právě se děje

Další zprávy