Potvrzeno! Andílka objeveného v garáži namaloval Klimt

Kultura Kultura
23. 1. 2013 11:18
Troubící andílek Gustava Klimta se ztratil a "zázračně" našel
Foto: derstandard.at

Hannover - Experti z z university v Hannoveru jednomyslně potvrdili autorství obrazu, který se našel loni v létě v garáži v Rakousku. Není prý už pochyb, že jej namaloval Gustav Klimt.

Kruhový obraz s názvem Trompetende Putto (Troubící andílek) byl dlouho součástí Klimtova vídeňského ateliéru, odkud ale zmizel. Znalci již dlouho pohřešované dílo hledali a nakonec bylo objeveno v hornorakouské automobilové garáži. Zobrazuje andílka (putto) troubícího na trumpetku.

Specialisté z Hannoveru budou již brzy obraz prezentovat společně s řadou zjištěných detailů, u kterých se dosud vyskytovalo mnoho pochybností. Ty ukončila chemická analýza díla.

Gustav Klimt (1862 - 1918) je jedním z nejznámějších zástupců secesní malby, jeho díla mění často majitele za velké částky. Například v listopadu roku 2003 byl jeho obraz Landhaus am Attersee prodán za 29,1 miliónů dolarů. V roce 2006 zase překonal prodej Klimtova portrétu Adele Bloch-Bauer I Picassův rekord. New Gallery v New Yorku jej koupila za 135 miliónů dolarů.

Stoupající hodnota Klimtových obrazů vedla též k vážným soudním sporům, neboť řadu jeho děl vlastnily rakouské židovské rodiny - nejednou byli objednavateli či mecenáši - kterým je zabavili nacisté. V posledních letech již vícero zákonných dědiců dostalo svoje obrazy zpět.

 

Právě se děje

Další zprávy