Febiofest hostí Chaplinovou i "otce" Posledního císaře

Kultura ČTK Kultura, ČTK
27. 2. 2013 22:30
Festival Febiofest se uskuteční od 14. do 22. března
Geraldine Chaplin
Geraldine Chaplin | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Atraktivní hosty v čele s americkou herečkou Geraldine Chaplinovou, novou soutěžní sekci a projekce ve všech krajích uvede Mezinárodní filmový festival Praha - Febiofest, který se už podvacáté koná od 14. do 22. března.

Speciální sekce Febiofestu letos nabídne návraty filmařů oceněných Kristiánem za přínos světové kinematografii. Připravena je retrospektiva finského filmu i nová soutěžní sekce středometrážní tvorby.

Geraldine Chaplin ve fimu Doktor Živago
Geraldine Chaplin ve fimu Doktor Živago | Foto: Aktuálně.cz

Osmašedesátiletá americká herečka Geraldine Chaplinová ztvárnila v desítkách filmů tajemné krásky, intrikánky, temperamentní ženy i nezkušené dívky. Dcera legendárního filmaře se blýskla v polovině 60. let v oscarové adaptaci Pasternakova románu Doktor Živago (1965), zářila ve filmech svého muže Carlose Saury a přitahovala i další velikány.

Točila s Robertem Altmanem, ve filmu Richarda Attenborougha Chaplin (1992) si zahrála vlastní babičku, do svých filmů ji obsadili například Alain Resnais a Claude Lelouche. Herečka si cenu Kristián za přínos světové kinematografii převezme v závěru přehlídky.

Cena za přínos světové kinematografii

Oceněni také budou polský herec, režisér, scenárista a pedagog Jerzy Stuhr, režisér Richard Lester a britský producent a "otec" Bertolucciho devítioscarového Posledního císaře Jeremy Thomas. Ten cenu Kristián obdrží před zahajovací projekcí filmu Kon-Tiki, který produkoval. Snímek získal nominaci na Oscara. Film mapuje plavbu Thora Heyerdahla z Peru do Polynésie, kterou roku 1947 uskutečnil na voru vlastní výroby.

Jerzy Stuhr (vlevo) ve filmu Habemus papam
Jerzy Stuhr (vlevo) ve filmu Habemus papam | Foto: Aktuálně.cz

"V rámci pocty Jerzymu Stuhrovi zařadíme českou premiéru digitálně zrestaurovaných kopií filmu Wodzirej, který v roce 1977 natočil Feliks Falk, a kultovní komedie Sexmise," řekl programový ředitel Štefan Uhrík.

Jeremy Thomas dostal v roce 2006 Evropskou filmovou cenu za výjimečný přínos světové kinematografii. Za téměř čtyři dekády produkoval přes pět desítek snímků. Jednaosmdesátiletý britský filmař amerického původu Richard Lester patří mezi nejvlivnější režiséry 60. let minulého století. Febiofest připomene jeho o dekádu starší snímky spojené s komikem Peterem Sellersem a pak se skupinou The Beatles (Perný den, Pomoc!).

"Dalšími zahajovacími tituly budou komedie Gambit podle scénáře bratrů Coenových režiséra Michaela Hoffmana a drama ze života slavného malíře Renoir, jehož premiéru uvedl režisér Gilles Bourdos v Cannes. Fanoušci si letos mohou vybrat z 544 projekcí, z toho 439 jich bude v pražském multiplexu Cinestar Anděl," uvedl Fero Fenič.

Očekávané filmy ze Států

Sekce Made In USA nabídne například nový režijní počin Roberta Redforda Pravidla mlčení, thrillery Briana De Palmy (Váseň) a Stevena Soderbergha (Vedlejší účinky), černou komedii Jako za starejch časů s Al Pacinem a Christopherem Walkenem v hlavních rolích a divácký hit loňského festivalu v Sundance Sezení. Uveden bude i portrét Woodyho Allena.

Thriller Vedlejší účinky
Thriller Vedlejší účinky | Foto: Aktuálně.cz

Panorama světového filmu poukáže na Bernarda Bertolucciho a Marka Bellocchia, Skandinávce Lasse Hallströma a Billa Augusta, Francouze Jacquese Audiarda a osobnost nové rumunské vlny Cristiana Mungia. Tvorbu držitele karlovarského Křišťálového glóbu z roku 2008 Henrika Rubena Genze zastoupí černá komedie Nerada ruším. Mezi hosty se objeví i rakouský filmař Ulrich Seidl a uvede trilogii Ráj (Láska, Víra, Naděje). Své snímky představí také finský režisér Aku Louhimies.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com
 

Novinka: středometrážní filmy

Podle programové ředitelky Hany Cielové nabídne letos poprvé další soutěž snímky, které nejsou dost dlouhé, aby byly považovány za celovečerní, ale ani dost krátké na to, aby se dostaly na festivaly krátkometrážní tvorby. Objeví se mezi nimi drama s prvky thrilleru z Mexika, sarkasticky absurdní groteska ze Švédska, satirická černá komedie z Polska, neorealistický popis vesnického pohřbu z Moldávie, kus ryze filmové poezie z Turecka, road-movie z Izraele i na Oscara nominovaný americký projekt natočený v Kábulu.

Domácí tvorbu zastoupí ambiciózní autorská studie Enkel výtvarníka Marka Thera.

Letos Febiofest vyjde vstříc přáním těch diváků, kteří chtěli navýšit počet filmů z balkánských zemí - uvede jich sedm. Na Slovensku bude opět Febiofest organizován samostatně, začne 15. března.

Předprodej lístků od 6. března

Febiofest, v jehož programu bude na 180 snímků, se opět uskuteční v devíti sálech multikina Cinestar Anděl, jehož garáže budou znovu místem koncertů. Ozvěny jubilejního ročníku potěší fanoušky dvanácti měst. Vstupné se nezvýší, předprodej lístků po 89 korunách bude zahájen 6. března.

"Náš festival byl vždy považován za nízkorozpočtovou akci. Znamenalo to, že jsme vždycky museli pracovat víc než ostatní, protože diváky naše problémy nezajímají," upozornil Fenič, který stále shání finance. V posledních letech jen v Praze zavítalo na projekce přes 60 tisíc diváků.

Do tradiční soutěže Febiofestu Nová Evropa bude zařazeno 14 snímků, o Grand Prix opět rozhodne 33členná porota diváků. Usilovat o jejich přízeň bude i film slovenské režisérky Miry Fornayové Můj pes Killer. Tento snímek získal hlavní cenu v Rotterdamu. Zahájí i regionální ozvěny, distribuční premiéru má 11. dubna.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy