Čerstvý Fresh Film Walk povede Petr Nikl

Irena Hejdová Irena Hejdová
4. 8. 2008 9:25
Známý výtvarník se v úterý projde Prahou se svým filmem.
Petr Nikl
Petr Nikl | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Už potřetí zve v úterý Fresh Film Walk na putovní promítání ve veřejném prostoru hlavního města. Tentokrát tu bude k vidění režijní debut výtvarníka Petra Nikla Mozartovo requiem.

Film je živým záznamem baletu loutek, věcí i živlů volně inspirovaného hudbou W. A. Mozarta. Inscenace divadla Mehedaha je poctou hudbě, přírodě i rituálům, to vše v Niklově snovém světě mezi kožešinami, peřím a jehličím.

"Otevírá se prostor mezi zrcadly, v němž vládnou roztodivné dřevěné bytosti s lampičkami na hlavách, kde dětské panenky tančí se svíčkami v rukách jako víly a kde se stažené kůže z lasiček mihotají ve vzduchu jako v transu."

Premiéru si Mozartovo requiem odbylo před rokem na festivalu studentských filmů a debutů Fresh Film Fest. Právě na něj Fresh Film Walks lákají.

Niklův film bude promítán postupně na třech místech, rozdělený na třetiny. Petr Nikl bude projekci přítomen.

Filmová procházka začne v úterý ve 22 hodin promítáním u Prašné brány ze strany ulice Na Příkopě, trasa pak pokračuje do Celetné ulice číslo 3 a zakončena bude na Ovocném trhu, mezi Stavovským divadlem a Karolinem.

Fresh Film Walk
Fresh Film Walk | Foto: Aktuálně.cz

Nikl, člen již zaniklé výtvarné skupiny Tvrdohlaví, je držitelem ceny Jindřicha Chalupeckého, autorem řady knih i hravých výstav Orbis Pictus a Hnízda her. Za knihu Záhádky obdržel letos cenu Magnesia Litera v kategorii Kniha roku a Kniha pro děti a mládež.

Fresh Film Walks se v Praze konaly už dvakrát. Akce nabídla řadu oceněných studentských snímků; poprvé v okolí Národního divadla, podruhé na pražské Kampě.

Letošní Fresh Film Fest se koná od 27. do 31. srpna v Karlových Varech.

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy