Berlinale už čeká na režisérku-začátečnici Madonnu

Irena Hejdová Irena Hejdová
13. 2. 2008 11:15
Festival miluje film Až na krev; novinky se nechytily
Foto: Oficální stránky

Berlín - Berlinale pozvolna směřuje k sobotnímu vyhlášení cen, dosavadní průběh ale vnímají kritici spíše rozpačitě - mezi premiérovanými snímky se nevyloupl žádný nadšeně vzývaný nováček.

Favoritem tak zůstává americký snímek Až na krev, který je s osmi nominacemi i předpokládaným králem oscarového večera.
"Všichni milují Až na krev, ale to přece není žádná novinka, v USA už je dávno v kinech," řekl kritik Screen International Lee Marshall agentuře Reuters. "Je skvělé, že v soutěži je oscarový film, o kterém se mluví, ale jde to proti duchu objevování nových jmen."

zlatý medvěd
zlatý medvěd | Foto: Berlinale
Naše články z Berlinale:

Blog: Berlínský deník Martina Krafla o Občanu Havlovi
Berlinale už přivítalo Občana Havla

Dobře naložení Stones odstartovali letošní Berlinale
Madonna na Berlinale uvede svůj režijní debut
SPECIÁL: Občan Havel s prezidentskou volbou v zádech

Souhlasí i Jay Weissberg z Variety, podle něj Berlín postrádá bzukot jiných festivalů a jiných let. "Všichni říkají, že je tu nic moc nenadchlo. Samozřejmě každý festival má dobré a špatné roky, takže to neznamená, že by to s Berlinale šlo z kopce. Ale tohle bohužel není ten dobrý rok."

Penelope Cruzová a Ben Kingsley uvádějí na Berlinale film Elegie
Penelope Cruzová a Ben Kingsley uvádějí na Berlinale film Elegie | Foto: Reuters

Kritici dodávají, že několik z jedenadvaceti soutěžních filmů tu vůbec nebylo uvedeno ve světových premiérách, jejich přijetí tedy chybí i ono vzrušení z novinek. Navíc většina znamenala spíše zklamání.

Julia Ericka Zoncy měla špatné recenze navzdory zajímavému hereckému výkonu Tildy Swinton, chabého přijetí se dostalo i snímku Zahrady noci od Brita Damiana Harrise.

Náladu kritikům zlepšil až začátek týdne, který přinesl mimo jiné domácí snímek Třešňové květy, hongkongskou zlodějskou komedii Vrabčák a Happy-Go-Lucky Mikea Leigha.

Zaujalo i mexické Jezero Tahoe a španělská Elegie s Penelope Cruzovou a Benem Kingsleym, či političtější snímky: americký dokument Standartní operační procedura nebo Tropa De Elite - brazilský divácký hit s akční kamerou o válce mezi policií a drogovými mafiemi provázejí přívlastky inteligentní, energický a velmi divácký.

Foto: Aktuálně.cz

V pondělí byl na festivalu v rámci sekce Forum představen český Občan Havel. Za přítomnosti bývalého německého prezidenta Richarda von Weizsäckera a početné delegace a se završením v podobě večírku na ambasádě.

Řediteli Kosslickovi se vyčítá, že balancuje mezi výběrem silných snímků a filmy nabitými hvězdami. Z těch větších přitom zaujaly jen Daniel Day-Lewis a Penelope Cruzová.

Není divu, že všichni vkládají naděje do středečního příjezdu zpěvačky Madonny, která tu mimo soutěž má uvést svůj režijní debut Filth and Wisdom.

Čeká se ale i na Katyň Andrzeje Wajdy.

 

Právě se děje

Další zprávy