Madonna na Berlinale uvede svůj režijní debut

Irena Hejdová Irena Hejdová
2. 1. 2008 13:30
Do filmu zpěvačka obsadila frontmana Gogol Bordello
Foto: Aktuálně.cz

Mnichov - Filmová kariéra zpěvačky Madonny se zatím příliš nadějně nevyvíjela. Popová star se to rozhodla změnit a pro únorový festival Berlinale připravila svůj režijní debut.

Půlhodinová nízkorozpočtová hudební komedie Filth and Wisdom bude uvedena ve světové premiéře v sekci Panorama spolu s dalšími padesáti snímky. Na plátno uvádí frontmana Gogol Bordello - ukrajinského zpěváka Eugena Hutze. Ten pro film složil tři písně a podílel se na dialozích. Ve filmu hrají také Richard E. Grant či Stephen Graham známý z filmu Gangy New Yorku.

Zpěvačka má za sebou několik filmových rolí, za něž si vysloužila i řadu nominací na Zlatou malinu udělovanou za nejhorší filmové počiny. Zahrála si i ve filmu "Trosečníci" svého manžela, britského režiséra Guye Ritchieho. V tomto roce chystá své další hudební album.

Eugene Hutz
Eugene Hutz | Foto: Reuters

58. ročník slavného festivalu Berlinale proběhne od 7. do 17. února. Festival zveřejnil už i první soutěžní snímky, které jsou mimo jiné z Číny, Brazílie, Velké Británie, USA, Polska či Německa.

Je mezi nimi i adaptace románu Uptona Sinclaira "Až na krev" režiséra Paula Thomase Andersona, který před osmi lety bodoval na Berlinale s Magnolií. Až na krev už si vysloužilo několik ocenění od amerických oborových sdružení, má také nominaci na Zlaté globy v kategorii nejlepší drama a nejlepší herecký výkon, na Berlinale se představí v mezinárodní premiéře.

Anderson se utká mimo jiné s čínským snímkem In Love We Trust, s mexickým Lake Tahoe či s brazilským politickým thrillerem Tropa De Elite o vlivu drogové mafie na nejchudší obyvatele Brazílie.

Daniel Day-Lewis ve filmu Až na krev
Daniel Day-Lewis ve filmu Až na krev | Foto: Aktuálně.cz

Britsko americké Zahrady noci Damiana Harrise lákají na hvězdné obsazení v čele s Johnym Malkovichem. Z východní Evropy má už teď místo na festivalu jisté Andrzej Wajda. V soutěži Berlinale už měl v minulosti tři snímky a je také držitelem čestného Zlatého medvěda za celoživotní dílo. Na festivalu uvede v mezinárodní premiéře mimo soutěž svůj film o masakru v Katyni.
 
Opět nebudou chybět ani politická témata - třeba ve snímku S.O.P. Standard Operating Procedure slavného amerického dokumentaristy Errola Morrise, který se vrací ke skandálům s porušováním lidských práv ve vězení Abu Ghraib a k pozadí americké "války proti teroru."

Rozsáhlé retrospektivy se na festivalu dočká režisér Luis Bunuel.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy