Dobře naložení Stones odstartovali letošní Berlinale

Irena Hejdová Irena Hejdová
7. 2. 2008 21:45
Láska a hudba v Berlíně vítězí nad válkou a politikou
Občan Havel
Občan Havel | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Loni tu Česko zastupoval Menzelův Anglický král, letos Česko dorazí na právě zahájený 58. ročník festivalu Berlinale rovnou s prezidentem. Občana Havla uvede Berlín v mezinárodní premiéře v rámci sekce Forum.

"Projekci máme 11. února, chystáme se do Berlína s režisérem Mírou Jankem, střihačkou Toničkou Jankovou, kameramanem Stanem Slušným a producentkou Jarmilou Polákovou," říká producent Pavel Strnad.

Dokument si tu odbude tiskovou konferenci i večírek na ambasádě, Havel ovšem součástí delegace není.

Rolling Stones během koncertu na brněnském výstavišti.
Rolling Stones během koncertu na brněnském výstavišti. | Foto: Aktuálně.cz

Škoda, nesetká se tak s kamarády z Rolling Stones, kteří v dokumentu nechybějí a jejichž koncertní film Shine A Light festival ve čtvrtek zahájil. Světové premiéře byla přítomna celá kapela i režisér Martin Scoresese.

Veteráni byli velmi příznivě naladění. Festival se jim výměnou za odér rebelie odvděčil velkou slávou, navíc si připsali další bod. Žádný festival ještě nezahájil koncertní film, jak spokojeně poznamenal Mick Jagger.

"Tak trochu to letos bude hudební festival. Filmy o hudbě či hudebnících jsou jeho nejdůležitější součástí," říká o programu ředitel přehlídky Dieter Kosslick.

Na první z velké trojky světových festivalů se chystá i Neil Young nebo zpěvačka Madonna, která tu uvede svůj režijní debut Filth and Wisdom se šéfem kapely Gogol Bordello. Na programu je i portrét zpěvačky Patti Smith.

Scarlett Johansson a Natalie Portman ve filmu Králova přízeň (Other Boleyn Girl)
Scarlett Johansson a Natalie Portman ve filmu Králova přízeň (Other Boleyn Girl) | Foto: Berlinale

Možná díky tomu je letos program méně politický než v minulých letech. Přesto soutěž nabízí i očekávaný snímek Errola Morrise Standardní operační procedura o "americké ztrátě nevinnosti" související s válkou v Iráku a týráním vězňů v Abú Ghraib.

Mezi ty brutálnější filmy patří i aktuální oscarový favorit Až na krev či brazilská Tropa de elite o střetech mezi policejním komandem a drogovými mafiemi v ulicích Rio de Janeira.

Mezinárodní soutěž zahrnuje 21 snímků; z toho 18 ve světových premiérách. Tradiční sestavy hvězd nebudou chybět ani u filmů mimosoutěžních.

Autor Věčného svitu neposkvrněné mysli Michel Gondry tu uvede snímek Be Kind Rewind s Jackem Blackem, Danny Gloverem a Miou Farrowovou.

Julia Roberts ve filmu Světlušky v zahradě
Julia Roberts ve filmu Světlušky v zahradě | Foto: Berlinale

Snímek Other Boleyn Girl od Justina Chadwicka - o Anně Boleynové, jedné z žen Jindřicha VIII. - láká na Natalii Portmanovou, Scarlett Johanssonovou či Kristin Scott Thomasovou.

Dennis Lee rocněž mimo soutěž přiveze Julii Robertsovou, Willema Dafoea a Emily Watsonovou ve snímku Světlušky v zahradě o zdánlivě dokonalé americké rodince.

Porotu vede slavný francouzský angažovaný režisér Costa-Gavras, zasedne v ní mimo jiné hollywoodská kráska Diane Kruger. Na poslední chvíli na fuknci ale rezignovaly hned dvě další členky poroty - dánská režisérka Susanne Bierová a francouzská herečka Sandrine Bonnaireová.

V sekci Vietnamská válka v americké kinematografii festival uvede Altmanův MASH či Hlavu 22. A jeden film témata hudby a politiky propojuje: Bagdádský Heavy Metal vypráví skutečný příběh irácké skupiny Acrassicauda (Černý škorpion).

Největší počet filmů je ze západní Evropy, východní zastupuje polský snímek Katyň Andrzeje Wajdy uvedený mimo soutěž.

Berlinale proběhne od 7. do 17. února, celkem tu bude během deseti dnů k vidění rekordních 384 filmů.

 

Právě se děje

Další zprávy