Belmondo dostal Zlatou palmu za celoživotní dílo

Kultura ČTK Kultura, ČTK
18. 5. 2011 8:42
Sál se třásl bouřlivým potleskem a pochvalnými pokřiky
Foto: Reuters

Cannes - Jean-Paul Belmondo, Legenda francouzského filmu, obdržel v úterý večer na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes Zlatou palmu za celoživotní dílo. Osmasedmdesátiletý herec, který je těžce zdravotně postižený, si došel pomocí hole pro ocenění osobně. Sál se během těchto chvil otřásal bouřlivým potleskem a pochvalnými pokřiky.

"Jsem velmi dojatý touto Palmou, která ve mě vyvolává hluboké pohnutí. Chci poděkovat všem, kteří jsou tady, všechny, které znám, a všechny, které neznám. Děkuji z celého srdce," řekl Belmondo poté, co cenu převzal od prezidenta festivalu Gillese Jacoba.

Foto: Reuters

Jeho krátký projev vyvolal nové bouřlivé ovace ve stoje.  "Milujeme tě, Bebeli!" křičeli na něho fandové jeho nejznámější přezdívkou.

Umělecký ředitel festivalu Thierry Fremaux předtím vysvětlil publiku, ve kterém byli Belmondovi kolegové Claude Lalouche, Jean Rochefort nebo Claudia Cardinalová, že organizátorům stálo mnoho let úsilí přesvědčit Belmonda, aby si cenu přišel převzít. Po ceremonii následovalo promítání nového dokumentu o Belmondově životě, který souběžně vysílala televize France 2.

Cenu dostal Belmondo za oslnivý talent a úspěšnou hereckou dráhu. "Belmondův rejstřík, charisma jeho osobnosti, přesnost jeho hraní, tón jeho replik a nenucenost jeho vystupování z něho udělaly vedle Jeana Gabina a Michela Simona jednoho z největších francouzských herců všech dob," konstatovali organizátoři festivalu.

Belmonda nejprve proslavily filmy jako Bláznivý Petříček a U konce s dechem, posléze spíš komedie a kriminálky. V posledních několika letech má vážné zdravotní problémy - po mozkové příhodě částečně ochrnul. Přesto se ještě před třemi lety znovu objevil před kamerou ve filmu Muž a jeho pes, jenž reflektuje právě stárnutí slavného herce.

Čtěte také:
Brad Pitt přivezl do Cannes návod na smysl života
Piráti přepravili z Karibiku do Cannes 3D nudu
Cannes ukazuje papeže i Kim Ki-duka v depresi
Cannes naladil Cimrman v Paříži a morbidní teenageři
Cannes zahájila nová komedie Woodyho Allena
Do Cannes míří Sněhurka, rocková hvězda, bobr i Piráti
V Cannes bude v porotě Jude Law a Uma Thurmanová
Procházka se jako producent v pohybu představí v Cannes

 

Právě se děje

Další zprávy