Cannes zahájila nová komedie Woodyho Allena

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila
12. 5. 2011 7:29
Začal 64. nejslavnějšího filmového festivalu
Woody Allen představuje komedii Půlnoc v Paříži, která zahájila canneský festival
Woody Allen představuje komedii Půlnoc v Paříži, která zahájila canneský festival | Foto: Reuters

Cannes  - Nový film Woodyho Allena zahájil ve středu v jihofrancouzském letovisku 64. ročník nejslavnějšího festivalu. O nejvyšší poctu - Zlatou palmu - se letos uchází velmi silná sestava dvaceti filmů. Řada jejich autorů patří mezi režisérské superhvězdy, které už si z této prestižní přehlídky odnesly nejvyšší ceny. Nechybí oblíbenci světových festivalů Pedro Almodóvar, bratři Dardennové, Terrence Malick, Lars von Trier nebo Nanni Moretti.

Antonio Banderas a Salma Hayeková v Cannes propagovali animák Kocour v botách (spin off Shreka)
Antonio Banderas a Salma Hayeková v Cannes propagovali animák Kocour v botách (spin off Shreka) | Foto: Reuters

Fanoušci a turisté, jichž se do Cannes sjede kolem 130 000, jsou však zvědaví spíš na hvězdnou "oblohu", která k festivalu patří stejně jako filmové umění. Na opulentní přehlídce tradičně nechybějí premiéry komerčních hitů, většinu soutěžních i nesoutěžních filmů provázejí herecké hvězdy. Dokonalá symbióza zaručuje festivalu přízeň médií a hollywoodským trhákům dobrou reklamu.

Už před středečním zahájením tak představili Antonio Banderas a Salma Hayeková na promenádě Croisette v blízkosti luixusních jachet nový animovaný film Kocour v botách (spin off Shreka), promítat se tu bude i Kung Fu Panda 2 a hlavně jeden z největších předpokládaných hitů léta, čtvrtí Piráti z Karibiku s podtitulem Na vlnách podivna. Do světových kin vplují právě během přehlídky, která končí 22. května.

Nejnovější počin Woodyho Allena, komedie Půlnoc v Paříži, se tradičně promítal mimo soutěž. Malou roli průvodkyně tu dostala Carla Bruniová-Sarkozyová. První dáma Francie ale nakonec na premiéru nedorazila, čímž podpořila spekulace, že je těhotná. Prý ze stejného důvodu nedorazila další herečka z filmu Marion Cotillardová.

Čtěte také:
Do Cannes míří Sněhurka, rocková hvězda, bobr i Piráti
V Cannes bude v porotě Jude Law a Uma Thurmanová
Procházka se jako producent v pohybu představí v Cannes
Cannes uvede nový film vězněného Íránce Panahího
Na canneském plakátu bude letos houpající se Dunawayová

Na červeném koberci spolu s režisérem film doprovodili Rachel McAdamsová, Adrien Brody, Michael Sheen i jeho hlavní hvězda - Owen Wilson, který tu hraje hollywoodského scenáristu, jenž nostalgicky vzpomíná na hemingwayovskou Paříž 20. let. Právě díky oparu melancholie i dobrý hereckým výkonům si už první Allenův film natáčený ve Fancii zajistil dost vstřícné přijetí. Některé ohlasy mluví o tom, že režisér jen zručně a příjemně vykrádá sám sebe, jiní oceňují "okouzlující scénář i dialogy" a mluví dokonce o nejlepším Allenově filmu za posledních deset let.

Robert De Niro a Uma Thurmanová - šéf hlavní poroty a její členka
Robert De Niro a Uma Thurmanová - šéf hlavní poroty a její členka | Foto: Reuters

Kromě Hayekové a Banderase se na zahájení dostavila i hercova manželka Melanie Griffithová. Nečekaným překvapením večera byl koncert Lady Gaga. Na festival mají postupně s filmy dorazit Angelina Jolie, Brad Pitt, Sean Penn nebo Johnny Depp. Přijet má i průšvihář Mel Gibson, kterému by zde měl pomoci k naprávě pověsti nový film Beaver (Bobr) natočený Jodie Fosterovou.

Italský režisér Bernard Bertolucci dostal při zahájení čestnou Zlatou palmu za celoživotní dílo. "Trochu jsem si počkal," komentoval převzetí ocenění sedmdesátiletý autor na invalidním vozíku. Cenu věnoval "všem Italům, kteří mají sílu bojovat, kritizovat a rozhořčovat se".  Bertoluccimu tleskal celý sál vestoje.

Slavná jména nabídla fanouškům u červeného koberce i letošní porota. Za předsednictví Roberta De Nira v ní zasedli Uma Thurmanová, Jud Law nebo  či Olivier Assayas. Srbský filmař Emir Kusturica  předsedá jury v sekci Jistý pohled. 

Česko letos v oficiální části programu zastupují dva tituly - studentský krátký film Cagey Tigers a koprodukční Milovaní francouzského režiséra Christopha Honoré, v němž jednu z rolí hraje Miloš Forman.  Snímek, na jehož vzniku se podílela společnost Negativ, festival zakončí.

Tradiční kolorit - čekání na hvězdy
Tradiční kolorit - čekání na hvězdy | Foto: Aktuálně.cz

Na trhu Marché du Film se mají nabízet čtyři další díla tuzemských tvůrců. Havlovo Odcházení,  Osmdesát dopisů Václava Kadrnky, Nickyho rodina režiséra Mateje Mináče a nejnovější film Martina Šulíka Cigán. Podle některých informací sem dorazí i dokončovaný film Lidice. Na akci určené evropským mladým producentům Producers on the Move se pak představí Radim Procházka (dokumentarista a producent filmů Karla Vachka a Roberta Sedláčka).

Organizátoři přehlídky - která patří spolu s Berlinale a Benátky do takzvané velké trojky - oznámili, že na důkaz podpory uvedou film proslulého vězněného íránského filmaře Džafara Panahího i jeho kolegy Mohammada Rasalúfa.

Cannes už má i svůj skandál. Součástí celovečerního dokumentárního filmu Unlawful Killing je fotografie umírající Lady Diany. Na festivalu má být jen uzavřená projekce, přesto se v Anglii vzmáhá vlna protestů.

Filmu ukazuje snímek princezny po smrtelné autonehodě v pařížském tunelu Pont de l'Alma a rozvíjí konspirační teorie kolem její smrti. Devadesátiminutový dokument financoval herec Keith Allen a Mohammed Fayed, otec milence lady Diany Dodiho al Fayeda, který při autohavárii zahynul společně s princeznou.

 

Právě se děje

Další zprávy