Procházka se jako producent v pohybu představí v Cannes

Kultura ČTK Kultura, ČTK
20. 4. 2011 11:43
Setkání je možnost navázat konrakty a sehnat koprodukce
Foto: www.dokument-festival.cz

Praha  - Na letošní třídenní akci určené evropským mladým producentům Producers on the Move se představí 25 talentovaných filmařů ze stejného počtu evropských zemí - a mezi nimi jako český "producent v pohybu" Radim Procházka. Jde o největší počet účastníků v historii tohoto programu, který začal před 12 lety. Akce organizovaná European Film Promotion se koná v rámci festivalu v Cannes od 14. do 17. května.

Procházka vystudoval dokument na FAMU. Má za sebou několik celovečerních projektů, které produkoval a které získaly mnoho filmových nominací a cen. Za hraný debut Pravidla lži či loňský film Největší z Čechů si odnesl jak Českého lva, tak i Cenu filmových kritiků.

 V současnosti připravuje projekt s dokumentaristou Karlem Vachkem Play Brecht! a historické drama v režii Roberta Sedláčka Fagus. "Od účasti v Producers on the Move si slibuji, že narazím na podobně naladěné kolegy z jiných evropských zemí, se kterými bych mohl spolupracovat. Nákladný historický film Fagus, který přijedu do Cannes představit, nelze zafinancovat pouze z domácích zdrojů," říká Procházka.

Foto: Bontonfilm

Program Producers on the Move je finančně podporován z programu Media Evropské unie a European Film Promotion. Jejím členem za ČR je České filmové centrum od roku 2002.

"Iniciativa nabízí účastníkům na největším mezinárodním festivalu a filmovém trhu v Cannes jedinečnou příležitost navázat kontakty s kolegy z ostatních evropských zemí, setkat se se zástupci filmových fondů a dozvědět se více o podmínkách tvorby v rámci Evropy. Budou moci diskutovat o nápadech, stejně jako o plánování a financování mezinárodních projektů, a prozkoumat potenciál pro možné koprodukce," dodává česká zástupkyně v EFP Jana Černíková.

Mezi předchozí Producers on the Move z České republiky patří mimo jiné Pavel Strnad (Negativ), Karla Stojáková (Axman production), Vratislav Šlajer (Bionaut Films) a Monika Kristlová (Dawson Productions).

Dosud posledními Procházkovými projekty byly kromě Sedláčkova snímku Největší z Čechů dokument s názvem Drnovické catenaccio aneb Cesta do pravěku ekonomické transformace. V postprodukci jsou snímky Rodina je základ státu a Tmář a jeho rod Karla Vachka.

Procházka prý dělá rád věci, o kterých marketingoví odborníci tvrdí, že jim diváci nebudou rozumět a nebudou se jim líbit. Svému profesorovi z pražské FAMU Karlu Vachkovi, u něhož vystudoval dokumentární režii, se stal producentem.

 

Právě se děje

Další zprávy