Nový díl Avengers přepisuje rekordy také v Česku, vidělo ho téměř 400 tisíc lidí

Reuters Kultura Reuters, Variety.com, Kultura
29. 4. 2019 2:17
Kina po celém světě zaplnili fanoušci superhrdinů. Film Avengers: Endgame od společnosti Walt Disney Company nakonec překonal rekordy ve více než tuctu zemí a za první víkend promítání utržil 1,2 miliardy dolarů, což nemá obdoby.
Avengers: Endgame završují ságu 22 filmů studia Marvel.
Avengers: Endgame završují ságu 22 filmů studia Marvel. | Foto: Falcon

Od čtvrteční noci do neděle měl jen v USA a Kanadě tržby bezprecedentních 350 milionů dolarů, vyplývá z odhadů Disneyho. Předešlý díl série, loňské Avengers: Infinity War, za stejnou dobu dosáhl na 257,7 milionu dolarů.

Ještě markantnější je srovnání při započtení údajů ze zbytku světa. Předešlý díl Avengers: Infinity War vloni za první víkend celosvětově utržil 640,5 milionu dolarů, což tehdy představovalo dosavadní rekord. Jenže nynější Endgame dosáhla skoro dvojnásobných čísel.

Částečně je to díky Číně, druhému největšímu filmovému trhu světa. Zatímco vloni čínští diváci viděli Avengers: Infinity War se zpožděním, letošní Endgame se k nim dostala ve stejný čas jako do zbytku světa. Film v Číně od středečního večera utržil 330,5 milionu dolarů.

Tříhodinový snímek, který završuje osudy Iron Mana, Thora a dalších populárních superhrdinů, zlomil rekordy návštěvnosti za první víkend také v Číně, Brazílii, Francii, Egyptě, Jižní Africe a na 38 dalších trzích včetně České republiky, napsal server Deadline.com.

"Jako první film v Česku překonal hranici 100 tisíc diváků za jediný den. Premiérovým výsledkem za víkend ve výši 356 215 diváků stanovil nový rekord," informovala v pondělí dopoledne Marta Žurková z distribuční společnosti Falcon, která film uvedla do českých kin. Při započtení čísel ze středečních předpremiér filmu už nové Avengers v Česku vidělo 397 tisíc diváků, snímek utržil zhruba 60 milionů korun, dodala Žurková.

Jako jeden z posledních zbývajících větších trhů začnou snímek v pondělí promítat ruská kina.

Už nyní je Avengers: Endgame po pouhých pěti dnech promítání osmnáctým komerčně nejúspěšnějším filmem všech dob. Analytici nyní spekulují, zda má šanci v celkových tržbách dohnat dosavadní rekordmany Avatar s 2,7 miliardy dolarů či alespoň druhý Titanic s 2,1 miliardy dolarů.

Avengers: Endgame představují vyvrcholení příběhů 22 filmů studia Marvel, které biografy uváděly uplynulou dekádu. "Diváci znovu a znovu dokázali, že o příběhy těchto postav stojí," říká Cathleen Taffová, šéfka kinodistribuce Walt Disney Company. "Chtěli vidět, jak tento epický příběh skončí."

Avengers: Endgame se soustředí na postavy a jejich následný odchod ze scény. | Video: Falcon

Podle serveru BoxOfficeMojo.com na nové Avengers v USA chodili z 57 procent muži a 61 procent diváků bylo mladších 25 let.

Kvůli zvýšené poptávce musela kina v USA přidávat projekce. Například největší americký řetězec biografů AMC film promítal i od 7 hodin ráno a některá kina nechal nepřetržitě otevřená 72 hodin v kuse, aby se dostalo na všechny zájemce.

"Nepočítali jsme s tím, že fanoušci na tříhodinový film ochotně přijdou do kina i ve tři ráno," konstatuje Paul Dergarabedian, analytik společnosti Comscore, proč se dopředu bál odhadovat tržby přesahující 1 miliardu dolarů. "Setkáváme se tu s fenoménem, který nemá obdoby," dodává analytik.

O tom svědčí také nejrůznější drobnosti. Například cedule v londýnském metru, která obvykle informuje o změnách trasy, o víkendu žádala cestující, aby ostatním nevyzrazovali zápletku filmu. Obrázek na svém Twitteru sdílel šéf Disneyho Bob Iger.

Na čínském šedém trhu někteří fanoušci za lístek na Endgame zaplatili přes 500 jüanů, v přepočtu 1700 korun. A v Hollywoodu se našli takoví, kteří v historickém kině El Capitan absolvovali maraton všech 22 filmů studia Marvel, aby ho pak završili novým snímkem Endgame.

"Stálo to za celé ty tři dny, které jsme tam strávili," řekla čtyřiačtyřicetiletá Susan Maciasová, jedna z účastnic vyprodaného maratonu. "Jsem plná emocí," dodala.

Nejúspěšnější první víkend v kinech, celosvětové údaje

1. Avengers: Endgame 2019 1,2 miliardy dolarů
2. Avengers: Infinity War 2018 640 milionů dolarů
3. Rychle a zběsile 8 2017 541,9 milionu dolarů
4. Star Wars: Síla se probouzí 2015 529 milionu dolarů
5. Jurský svět 2015 525,5 milionu dolarů

22 superhrdinských filmů studia Marvel, které roku 2008 zahájil snímek Iron Man, již celosvětově utržilo 19,8 miliardy dolarů, přičemž 9 titulů včetně Endgame překročilo hranici 1 miliardy.

Rekordní výsledky Avengers: Endgame možná pomohou Disneymu k jeho historicky nejúspěšnějšímu roku.

Firma letos zabodovala již s filmem Captain Marvel, který celosvětově utržil 1,1 miliardy dolarů, a v dalších měsících uvede očekávaný remake Lvího krále, Aladina nebo Příběh hraček 4.

Videorecenze Kamila Fily na Avengers: Endgame

Zabiják Kamila Fily: Avengers Endgame | Video: Kamil Fila, Jakub Zuzánek, Marvel
 

Právě se děje

Další zprávy