Affleckovo Argo má další cenu. Posílilo oscarové šance

Kultura ČTK Kultura, ČTK
18. 2. 2013 12:37
Američtí scénáristé ocenili Argo a 30 minut po půlnoci
Ben Affleck
Ben Affleck | Foto: Reuters

Los Angeles - Týden před Oscary snímek Argo režiséra Bena Afflecka získal další prestižní ocenění a posílil svou pozici oscarového favorita. Filmové thrillery o CIA Argo a 30 minut po půlnoci dostaly v neděli hlavní ceny Sdružení amerických scénáristů (WGA).

Scénárista filmu Chris Terrio dostal cenu WGA za adaptovaný scénář. Snímek podle skutečné události z konce 70. let za íránské islámské revoluce líčí snahu CIA dostat z Íránu šest amerických diplomatů v přestrojení za filmový štáb.

"Ben Affleck poprvé nenatáčel film podle svého scénáře: instinktem dobře vycítil, že ve skriptu Chrise Terria má materiál, který se skvěle strefuje nejen do typu filmů, které se dnes cení, ale do zeitgeistu celé současné Ameriky. Přiznat se mu musí hlavně to, že filmu vtiskl svým sebevědomým režijním stylem konzistentní tvar, který by se třeba jiným tvůrcům rozpadl pod rukama, protože vyprávění samo o sobě sestává z řady žánrových i ideologických protikladů," napsal recenzent Aktuálně.cz Jan Gregor.

Mark Boal, který napsal 30 minut po půlnoci, byl oceněn za původní scénář. Film režisérky Kathryn Bigelowové popisuje, jak agenti CIA pronásledovali šéfa teroristické sítě Al-Káida Usámu bin Ládina.

Argo se v posledních týdnech rýsuje jako favorit Oscarů. Hlavní ceny dostal na Zlatých glóbech, britských filmových cenách BAFTA i od amerických sdružení herců, režisérů a producentů.

Čtěte také
Nominace na Oscary bez překvapení. Dvanáctkrát Lincoln

Glosa: Odvážní Oscaři straní artu před komercí

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy