Vídeňští filharmonici, Akademie sv. Martina v polích. Přijedou špičkové orchestry

ČTK ČTK
3. 7. 2024 16:16
Nejen skladatele Bedřicha Smetanu a Antonína Dvořáka, ale také další slavné rodáky připomene letošní ročník festivalu Dvořákova Praha. V pátek 6. září jej v Rudolfinu zahájí Dvořákova Novosvětská symfonie. Zahrají ji Bamberští symfonikové pod taktovkou svého šéfdirigenta Jakuba Hrůši. Sólistou v Dvořákově Violoncellovém koncertu h moll bude německý rodák Julian Steckel.
Akademie svatého Martina v polích, přední londýnský orchestr, na festivalu doprovodí slavného houslistu Joshuu Bella.
Akademie svatého Martina v polích, přední londýnský orchestr, na festivalu doprovodí slavného houslistu Joshuu Bella. | Foto: Benjamin Ealovega

Tentýž orchestr, avšak s jiným programem, posluchači znovu uslyší 9. září, kdy díla Bedřicha Smetany doplní Symfonie č. 5 zvaná Osudová od Ludwiga van Beethovena.

V pořadí již 17. ročník Dvořákovy Prahy se připojí k Roku české hudby. Název zastřešuje kulturní událost připomínající každých deset let významná výročí hudebních osobností, jako jsou kromě Bedřicha Smetany letos dále Antonín Dvořák, Leoš Janáček, Bohuslav Martinů či Josef Suk.

Jan Simon řídí Dvořákovu Prahu od roku 2019.
Jan Simon řídí Dvořákovu Prahu od roku 2019. | Foto: Josef Horázný

"Rok české hudby si připomeneme nejen dílem nejslavnějších českých jubilantů, ale dáme prostor i zdejším úspěšným rodákům, jako byli Gustav Mahler nebo Erich Wolfgang Korngold. Mahlerovi věnujeme speciální koncert spojených orchestrů České filharmonie a Bamberských symfoniků pod širým nebem 11. září na Výstavišti Praha," avizuje ředitel festivalu, klavírista Jan Simon.

Právě na Výstavišti budou moci posluchači potřetí během jednoho týdne zažít Jakuba Hrůšu s Bamberskými symfoniky, k nimž se na open-air vystoupení 11. září přidá Česká filharmonie. Cílem večera nazvaného Spojeni Mahlerem je připomenout světovou premiéru Sedmé symfonie Gustava Mahlera v roce 1908. Pod autorovou taktovkou tehdy vystoupily orchestry České filharmonie a někdejšího Nového německého divadla v Praze. Jeho členové o desítky let později, po odsunu z Československa po roce 1945, položili základy právě dnešních Bamberských symfoniků.

Dvořákova Praha letos přivítá také další světové orchestry v čele s Vídeňskými filharmoniky dirigovanými Christianem Thielemannem, kteří vystoupí 18. září. Do Prahy se vrátí také londýnská Akademie svatého Martina v polích, jeden z nejnatáčenějších komorních souborů, známý v neposlední řadě prací na filmu Amadeus režiséra Miloše Formana. Jeho hráči 21. září doprovodí slavného houslistu Joshuu Bella.

Na festivalu vystoupí americký houslista Joshua Bell.
Na festivalu vystoupí americký houslista Joshua Bell. | Foto: Benjamin Ealovega

Programová řada Opera in Concert nabídne 10. září koncertní provedení opery Mrtvé město, raného díla brněnského rodáka Ericha Wolfganga Korngolda. Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK bude dirigovat Tomáš Brauner.

Collegium 1704 a Collegium Vocale 1704 pod vedením Václava Lukse chystají na 15. září Sedmou symfonii dalšího českého rodáka Jana Václava Kalivody. Doplní ji Dvořákův Koncert pro klavír a orchestr g moll, jejž na dobový nástroj zahraje Eric Guo, poslední vítěz Chopinovy soutěže ve Varšavě.

V programové řadě nazvané Dvořák Collection letos vyvrcholí tříletý komorní cyklus s Dvořákovými smyčcovými kvartety pod kuratelou Pavel Haas Quartetu. Tradiční domácí soubory, tedy Bennewitzovo, Sedláčkovo a Zemlinského kvarteto, doplní italský Cremona Quartet a americký Dover Quartet.

Programová řada Pro budoucnost nabídne kromě jiných finálové kolo soutěže Concertino Praga 2024 a mistrovské kurzy komorní hudby se členy Vídeňských filharmoniků. Festival pak 24. září pod sloganem "nejmladší orchestr a nejklastičtější program" uzavře vystoupení České studentské filharmonie, která pod taktovkou Inga Metzmachera z Německa zahraje díla Antonína Dvořáka a Ludwiga van Beethovena.

Pořadatelé letos hospodaří zhruba se 74 miliony korun. Rozpočet oproti loňsku vzrostl zhruba o deset milionů korun, navýšily jej mimo jiné náklady na projekt Spojeni Mahlerem. Mírně stoupla cena vstupenek, ty nejdražší na vystoupení Vídeňských filharmoniků stojí až 5690 korun.

Loňský ročník Dvořákovy Prahy podle pořadatelů navštívilo téměř 17 tisíc diváků, o 2000 více než předloni. Další tisíce zájemců přilákalo digitální dílo Dvořák Dreams umělce Refika Anadola, které bylo umístěné před Rudolfinem.

 

Právě se děje

Další zprávy