Restaurace Interno v Cartageně byl poprvé otevřena loni v prosinci za podpory nadace pětatřicetileté televizní herečky Johany Bahamonové. Příkladem pro místo, kde se dávají druhé šance a možnost se naučit něco nového, byla milánská vězeňská restaurace InGalera.
Vedoucí kolumbijské restaurace Interno Luz Adriana Diazová popsala, odkud se vzal název: "Nazývá se Interno, protože je vytvořena zevnitř vězení, odtud vzniká šance na změnu."
Na sestavení menu se podíleli známí kolumbijští šéfkuchaři, kteří pomohli proškolit také celkem 170 trestankyň. Dvacet z nich tak pracuje v kuchyni a jako číšnice.
"Jsme připravené pro společnost"
Kuchařka Alma Suarezová je za druhou šanci, kterou jí vězení dalo, ráda. "Když jsou lidé uvězněni, říká se o nich, že nejsou připravení pro společnost. Tady ukazujeme, že pro ni jsme připravené," nechala se slyšet.
"S pomocí šéfkuchaře Victora jsme se toho hodně naučily, a až opustíme tohle místo, máme v plánu založit si vlastní podnikání nebo najít si práci jinde v restauraci nebo hotelu," dodala Suarezová.
Místo si pochvalují také návštěvníci. "Je to velmi zvláštní zážitek. Vidět, že tyhle dívky chtějí něco překonat a zlepšit. Vždycky musíte dát lidem druhou šanci. Můžete udělat chyby, ale vždycky existuje druhá šance," řekl Nicolas Gallo.
Cílem je podle Diazové přimět veřejnost, aby překonala mentální bariéry, restauraci ve věznici navštívila a místní zaměstnankyně přestala vnímat jako zločince. Ráda by, aby v nich lidé viděli lidské bytosti, které kdysi udělaly chybu.
Nadace Bahamonové již pomohla více než čtyřem tisícovkám trestankyň z 25 kolumbijských věznic. Organizuje pro ně workshopy od vzdělávání přes divadlo po pečení a vaření. Cílem je, aby po skončení trestu měly dostatečné sebevědomí vstoupit na trh práce a zařadit se zpět do společnosti.