Michelinská hvězda vyhasla, šéfkuchař prohrál soud a přišel o ocenění kvůli čedaru

Magazín Reuters Magazín, Reuters
2. 1. 2020 11:30
Šéfkuchař Marc Veyrat, který vlastní restauraci ve Francouzských Alpách, prohrál spor s hodnotiteli prestižního michelinského průvodce o odebrání hvězdičky. Komisařům vadilo, že dal do suflé čedar, což je podle Veyrata omyl. U soudu však neuspěl.
Marc Veyrat
Marc Veyrat | Foto: Reuters

Marc Veyrat podal žalobu na michelinské hodnotitele loni v září, protože se mu nelíbilo, že mu komisaři několik měsíců předtím odebrali po necelém roce jednu hvězdičku. Hodnotitelům se tehdy nelíbilo, že dal do suflé čedar.

Slavný francouzský šéfkuchař se však proti jejich tvrzení ohradil s tím, že zaměnili šafrán za anglický sýr. "Dal jsem do něj šafrán a ti gentlemani si mysleli, že to byl čedar, protože bylo žluté," uvedl dříve. 

Veyrat žádal Michelin prostřednictvím soudu, aby prokázal, že komisaři v restauraci byli a jakou mají kvalifikaci. Zástupci michelinského průvodce se však proti tomu ohradili s tím, že by tak prozradili totožnost hodnotitelů, a ti by pak již nemohli chodit do restaurací inkognito. 

Soud v Nanterre na západním předměstí Paříže tento týden Veyratovu žalobu zamítl. "Toto rozhodnutí zakotvuje právo na kritiku a dokazuje, že jeho stížnosti byly smyšlené a neopodstatněné," okomentoval soudní rozhodnutí právník zastupující Michelin.

"Urazili mě, mám toho dost"

Šéfkuchař jej však označil za nesmyslné a trvá na tom, aby byla jeho restaurace La Maison des Bois v alpském departementu Horní Savojsko vyškrtnuta z prestižního gastronomického průvodce. "Urazili mě, mám toho dost," sdělil. 

"Jednou večer vám zavolají a bez jakéhokoliv upozornění, bez jakéhokoliv psaného vyjádření, čehokoliv, vám řeknou: 'Tak to je. Je konec.'," popsal dříve, jak se o odebrání hvězdičky dozvěděl.  

"Byl jsem zostuzen," řekl v září 69letý šéfkuchař rádiu France Inter s tím, že jeho zaměstnanci po oznámení Michelinu plakali. Nechal se také slyšet, že od té doby špatně spí, trpí depresemi a velmi málo jí. Veyratův partner před ním údajně schoval také jeho lovecké zbraně ze strachu, aby si neublížil. 

Dopad hodnocení v michelinském průvodci na zdraví šéfkuchařů je v posledních letech velkým tématem. Pozdvižení vyvolala v roce 2016 smrt francouzsko-švýcarského šéfkuchaře Benoita Violiera, jehož restaurace v Crissieru nedaleko švýcarského Lausanne byla vyhlášena jako nejlepší na světě. A ne jeden oceněný šéfkuchař oznámil, že michelinské hvězdičky hodlá vrátit. 

Podívejte se do pražské restaurace Levitate, která zaujala i michelinské komisaře:

Rozhovor s šéfkuchařem Levitate | Video: Jakub Zuzánek
 

Právě se děje

před 1 hodinou

V Broumově hořela kotelna v průmyslovém areálu, škoda je 15 milionů korun

V areálu firmy Veba v Broumově na Náchodsku v úterý večer hořela kotelna na topný olej. Škodu vyšetřovatel předběžně stanovil na 15 milionů korun, upřesňovat se bude stejně jako příčina požáru ve středu dopoledne. Na webu hasičů Královéhradeckého kraje to uvedl jejich mluvčí Ondřej Sezima.

O požáru v areálu v broumovské části Olivětín hasiči dostali zprávu po 19:00. Hořela kotelna přistavená k výrobní hale. "V kotelně se nacházela nejenom technologie, ale také velké množství topného oleje," uvedl mluvčí. Hasiči zasahovali v dýchacích přístrojích s použitím vody a hasební pěny, aby před ohněm uchránili výrobní stroje v přilehlé hale, kde navíc byly další hořlaviny.

"V pozdních večerních hodinách se jim podařilo požár dostat zcela pod kontrolu. Při zásahu nebyl nikdo zraněn," uvedl Sezima. Zaměstnanci budovu včas opustili. Škodu oheň způsobil na vnitřním vybavení kotelny, silně zakouřené byly prostory v nadzemním podlaží přilehlé budovy, které slouží jako šatny a sociální zázemí pro zaměstnance.

Zdroj: ČTK
Další zprávy