Michelinská restaurace kvůli covidu vaří fastfood, dělá nejlepší burgery ve městě

Magazín Magazín
20. 4. 2021 9:35
Restaurace Spectrum v amsterdamském hotelu Waldorf Astoria se pyšní dvěma michelinskými hvězdami a za běžných okolností nabízí do detailu promyšlená a naaranžovaná finediningová menu. Honosné večeře s bílými ubrusy mají v době pandemie ale utrum, a tak místní šéfkuchař začal rozvážet burgery.
Restaurace Spectrum v amsterodamském hotelu Waldorf Astoria dříve nabízela rafinovaná finediningová menu. V době covidu ale musela přejít na burgery.
Restaurace Spectrum v amsterodamském hotelu Waldorf Astoria dříve nabízela rafinovaná finediningová menu. V době covidu ale musela přejít na burgery. | Foto: Reuters

Rozvážka jídla? Šéfkuchař michelinského podniku Spectrum v nizozemském Amsterdamu nad tímto způsobem stravování ještě nedávno ohrnoval nos. Jedna noc v hotelu Waldorf Astoria, kde restaurace sídlí, vychází v přepočtu na 15 tisíc korun na osobu, a tak byl Sidney Schutte zvyklý připravovat menu pro klientelu z vyšší společnosti.

O zámožné hotelové hosty ovšem s příchodem pandemie koronaviru přišel, a tak ho nezvyklá situace přinutila, aby vzal rozvoz jídla na milost. Dělat vysokou gastronomii do krabiček mu nedávalo smysl, místo toho vsadil na legendu rychlého občerstvení, klasický hamburger. Informovala o tom agentura Reuters.

Za necelých 20 eur (500 korun) ovšem nenabízí jen tak ledajaký burger. Věděl, že za takovou cenu musí být způsob, jakým ho připravuje a servíruje, opravdu bezkonkurenční. Do domácích francouzských briošek proto dává 240 gramů masa z holštýnského skotu, slaninu z prasat britského plemene Berkshire, vyzrálý holandský sýr a zeleninový relish vlastní výroby.

"Věděl jsem, že pokud chceme uspět, musíme přijít s nejlepším burgerem v Amsterdamu," řekl šéfkuchař Sidney Schutte.
"Věděl jsem, že pokud chceme uspět, musíme přijít s nejlepším burgerem v Amsterdamu," řekl šéfkuchař Sidney Schutte. | Foto: Reuters

Schutte, který v restauraci Spectrum "maso v bulce" běžně neservíruje, připustil, že tvorba receptu na ideální burger byla věda. "Měl jsem z toho docela nervy. Bude to lidem chutnat? Věděl jsem, že pokud chceme uspět, musíme přijít s nejlepším burgerem v Amsterdamu," řekl šéfkuchař.

Jeho mise se zatím zdá být úspěšná. Uživatelé donáškové aplikace Uber Eats burgery hodnotí 4,8 hvězdičky z pěti a restaurace každý týden dostává stovky objednávek. Ztrátu na tržbách, kterou utrpěla kvůli zavření běžného provozu, jí to však podle Schutteho stejně nevyrovná. Proto už netrpělivě vyhlíží moment, kdy se proticovidová opatření v Nizozemsku rozvolní.

Mohlo by vás zajímat: Přišli jsme o desítky milionů, je to zmar. Na Kluky v akci už nebyla energie, říká Sajler

Gastronomie je obětí pandemie, ale není to jediný obor, přišli jsme o zisky ve výši desítek milionů i o lidi, říká šéfkuchař Filip Sajler. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy