S dočasnou restaurací přišel pár z vesnice Ransäter na středozápadě Švédska. Netradiční koncept uprostřed louky, sestávající z jednoho stolu, židle a kladkového systému vedoucího do kuchyně, pojmenovali Bord for En - v překladu Stůl pro jednoho.
Nápad vymyslel Rasmus Persson s Lindou Karlssonovou v březnu, když za nimi na návštěvu přijeli rodiče a místo tradičního oběda uvnitř domu si prostřeli na louce. A na začátku května již přivítali prvního hosta.
"Myslím, že jedna z věcí, které nám všem velmi chybí, je cestování. A protože momentálně nemůžeme jezdit nikam daleko, můžeme alespoň cestovat v myšlenkách. A nejlepším způsobem, jak toho podle mě dosáhnout, je jídlo a příroda," uvedl šéfkuchař Persson.
Hosté, kteří se na tříchodovou hostinu dostanou, jsou na příjezdu navedeni na místo určení pomocí nataženého lana. Jakmile usednou na svou židli, kladka k nim doručí košík s uvítacím nápojem. A poté také jednotlivé chody.
Hosté zaplatí tolik, kolik uznají za vhodné
První host mohl ochutnat mrkvovozázvorové pyré s kukuřičnými kroketami a jako dezert dostal borůvky s chlazeným mlékem. Jakmile hostina pro jednoho skončí, návštěvník se může rozhodnout, kolik za pohoštění zaplatí.
Restaurace ve Švédsku, na rozdíl od jiných zemí, mohly zůstat během pandemie koronaviru otevřené. Provozovatelé však musí zajistit bezpečné rozestupy a přísně dodržovat hygienické standardy.
Bord for En je podle agentury Reuters během května beznadějně plný, několik volných míst nabízel v červnu a červenci s tím, že hosté se nemusí bát ani špatného počasí. I pro takové situace je sólo restaurace vybavena. Podnik ale bude fungovat pouze během léta.
Švédsko se rozhodlo v začátcích pandemie vydat jinou cestou než ostatní země v Evropě. Neuzavřelo například první stupně základních škol a školky a neomezilo lidem volnost pohybu. V zemi od začátku epidemie zemřelo více než tři tisícovky lidí, nakažených laboratorní testy potvrdily přes 24 tisíc.