Plzeň za 29 korun a pořádné omáčky. Máme stále plno, říká šéfkuchař podniku na Andělu

Nová restaurace na Andělu chce udělat hostům radost a nabízí plzeň za 29 korun.
Od půlky ledna provozovatelé nabízejí v méně vytížených odpoledních hodinách čepovanou plzeň za 29 korun. "Chceme v této době udělat lidem radost. Jak dlouho bude akce trvat, zatím netuším, začali jsme s tím před pár dny," vysvětloval koncem ledna šéfkuchař.
"Cena jídel ve všech podnicích, které mám jako šéfkuchař na starosti, se odvíjí od cen vstupních surovin. Musíme zaplatit nájem a taky zaměstnance. Navíc energie i nájem za poslední měsíce vzrostly a i výplaty zaměstnanců se za poslední tři roky výrazně zvedly," komentuje šéfkuchař David Kalina.
"Většina francouzských jídel, která nabízíme, jsou s omáčkou. A Češi jsou omáčkoví. Jen přístup k vaření francouzské omáčky je jiný, jsou silnější a přitom lehčí," popisuje Kalina jeden z příkladů.
"Myslím si, že všechny restaurace, kde figuruji, mají dobré jméno. U některých gastrofirem se stává, že nezaplatí svým zaměstnancům, to se ale u nás neděje. Navíc lidi si to mezi sebou řeknou, český kulinářský rybníček je poměrně malý," vysvětluje Kalina, který má pod sebou zhruba padesátku kuchařů ze všech podniků. Předpokládá, že výměna referencí o lidech z gastronomie funguje na úrovní šéfů hospod, ale také mezi personálem.
Foto: Tomáš Vocelka
Tomáš Vocelka Magdaléna Daňková Tomáš Vocelka, Magdaléna Daňková
8. 2. 2023 19:10
Podnik Red Pif není v Praze žádným nováčkem. Historie vinného baru sahá až do roku 2010, kdy jej podnikatel a znalec vín Milan Bartoš otevřel na Starém Městě. Podnik, kam hosté chodili nejen na přírodní vína, však v roce 2018 uzavřel. Od června loňského roku vítá hosty stejnojmenná restaurace na Andělu, nedaleko vstupu do metra.

Do nového projektu přizval Milan Bartoš podnikatele v gastronomii Libora Vedrala. Kuchyni, v níž připravují česko-francouzské pokrmy, šéfuje známá kulinářská osobnost David Kalina.

Spojit francouzskou a českou kuchyni podle něj byla výzva, zdůrazňuje ale, že obě dvě mají mnoho společného. Například za první republiky se v české gastronomii používala řada typicky francouzských ingrediencí.

"Většina francouzských jídel, která nabízíme, jsou s omáčkou. A Češi jsou omáčkoví. Jen přístup k vaření francouzské omáčky je jiný, jsou silnější a přitom lehčí," popisuje Kalina jeden z příkladů.

Mezi hlavní speciality podniku patří kromě svíčkové na smetaně dušená telecí plec, kuře na paprice, kohout na víně či dušené jehněčí nebo entrecôte steak. Podle šéfkuchaře zatím žádné jídlo svou oblíbeností nevyčnívá.

Od půlky ledna provozovatelé nabízejí v méně vytížených odpoledních hodinách čepovanou plzeň za 29 korun, v běžném provozu stojí o třicet korun více. 

"Začátek je vždycky složitý, záleží na místě, kde se podnik nachází, a na jeho konceptu. Ale myslím si, že jsme to vzali za správný konec a návštěvnost nám stoupá," tvrdí. "Prosinec byl pěkný, restaurace byla zaplněná jak v poledne, tak večer," dodává. 

 

Právě se děje

Další zprávy