Zatímco jedna z nejstarších a nejprestižnějších belgických restaurací Comme Chez Soi zůstává pro zákazníky zavřená, Lionel Rigolet ve vaření pokračuje. Místo menu za dvě stovky eur však držitel dvou michelinských hvězd připravuje každý čtvrtek jídlo pro zhruba stovku lidí bez domova.
Místo mořského jazyka, humra nebo lanýžů však chystá vydatné boloňské špagety. "Pokud můžu předávat dál radost z jídla i lidem bez domova, budu to dělat rád," sdělil agentuře Reuters.
Rigoletovo jídlo potěšila například Abdoulaye Koulibalyho, původem z Mali, který žije v bruselských ulicích již dva roky. "Je to velmi dobré, čisté, chutná mi to," uvedl.
Lionela Rigoleta a jeho ženu Laurence Wynantsovou, která je manažerkou podniku, oslovila v březnu místní charitativní organizace.
Michelinský šéfkuchař uvedl, že pomohl rád, když se dozvěděl, že karanténa odstřihla lidi bez domova od možnosti sníst alespoň jednou denně pořádné jídlo v bistru nebo supermarketech.
"Řekli jsme si, že taky můžeme pomoci. Všichni myslíme na nemocné nebo zdravotníky, ale jsou tady i ti, co musí zůstávat celé dny na ulicích," uvedla Wynantsová, jejíž pradědeček slavnou bruselskou restauraci založil v roce 1926.
Bruselská restaurace Comme Chez Soi, sídlící v secesním domě na Place Rouppe, dostala první michelinskou hvězdičku v roce 1953. A dlouhé roky si držela celkem tři hvězdy. V roce 2006 restaurace o jednu přišla a tehdejší šéfkuchař Pierre Wynants oznámil, že svůj post přenechá svému zeti Rigoletovi.
Původní zakladatel Georges Cuvelier byl přitom horník z regionu Borinage na jihu Belgie. Původně se restaurace jmenovala Chez Georges (U Georgese), poté, co mu zákazník složil kompliment s tím, že se u něj dá najíst jako doma, místo přejmenoval na Comme Chez Soi (v překladu Jako u sebe (doma)).