Lidé, kteří se těší, až po rozvolnění opatření proti šíření koronaviru zavítají do restaurace Eleven Madison Park, si budou muset zvykat na nové pořádky. Třemi michelinskými hvězdami oceněný podnik sídlící v srdci Manhattanu totiž hodlá jídelníček zúžit na pokrmy čistě rostlinného původu. Informoval o tom zpravodajský web stanice CNN.
"Mám obrovskou radost, že se s vámi mohu podělit o velkou novinu. Rozhodli jsme se, že v naší restauraci nebudeme už dále využívat živočišné produkty. Každý chod na našem menu bude nyní postavený pouze na zelenině, ovoci, luštěninách, obilninách nebo houbách," napsal šéfkuchař a majitel restaurace Daniel Humm na webu podniku.
Jeho krok odráží sílící trend v gastronomickém průmyslu, kdy se stále více podnikatelů snaží přejít na udržitelnější ingredience a nepodporovat tak další zatěžování životního prostředí. Známá internetová kuchařka Epicurious například nedávno oznámila, že přestane přidávat recepty s hovězím masem, jehož produkce zvyšuje emise skleníkových plynů, které přispívají ke klimatickým změnám.
Časy, kdy bylo veganství synonymem pro přísnou dietu, jsou tedy patrně nenávratně pryč a sám Humm již dříve prohlásil, že ve veganských restauracích vidí budoucnost gastronomie. V rozhovoru pro americkou rozhlasovou stanici NPR upozornil, že množství, v jakém lidstvo spotřebovává maso, není udržitelné.
Přestože si šéfkuchař uvědomuje, jak riskantní krok si z byznysového pohledu dovolil, když proměnu restaurace na veganskou oznámil, je přesvědčený, že se mu jeho rozhodnutí vyplatí. "Musíme změnit způsob, jakým přemýšlíme o jídle v luxusní restauraci. Zážitková gastronomie by měla začít sloužit vyššímu poslání, nemělo by v ní jít jen o to, co máme na talíři, ale i o to, abychom prostřednictvím jídla prohloubili spojení s naší planetou," zdůraznil Humm.