Zemřela britská herečka Maggie Smithová, držitelku dvou Oscarů proslavil Harry Potter

Kultura ČTK Kultura, ČTK
před 1 hodinou
Zemřela britská herečka Maggie Smithová, bylo jí 89 let, uvedly agentury. Držitelka dvou Oscarů a tří Zlatých glóbů by v prosinci oslavila jubileum. Širší veřejnost ji znala zejména z filmové série o Harrym Potterovi, kde hrála čarodějku, profesorku a ředitelku nebelvírské koleje, později i celé bradavické školy Minervu McGonagallovou.

O úmrtí informovala britská BBC s odvoláním na její syny. "Zemřela pokojně dnes ráno v nemocnici. Do posledních chvil byla obklopená přáteli a rodinou," uvedli.

Dcera oxfordského profesora se dala na hereckou dráhu tak trochu proti vůli rodičů. Brzy se ale ukázalo, že má opravdový talent, přestože to sama zpochybňovala. Maggie Smithová poprvé získala Oscara v roce 1969 za výkon ve filmu Nejlepší léta slečny Jean Brodieové, kde má jako učitelka dva milence: naivního, ale milého pedagoga hudební výchovy a cynického výtvarníka. Druhou sošku americké akademie obdržela roku 1978 za komedii Apartmá v Kalifornii, kterou natočil Herbert Ross. Účinkovala v ní po boku Jane Fondové, Michaela Caina nebo Alana Aldy.

Další nominace na Oscara jí vynesla dramata Pokoj s vyhlídkou a Gosford Park. Maggie Smithová ale také ztvárnila hraběnku Violet Crawleyovou v populárním televizním seriálu Panství Downton. Roku 1990 obdržela od královny Alžběty II. šlechtický titul.

Na kontě měla i mnoho dalších cen: pět britských Bafta, čtyři televizní Emmy, sošku Tony nebo šest divadelních Cen Laurence Oliviera. Desítky let účinkovala v britském Národním divadle nebo Královské shakespearovské společnosti. Později slavila úspěch také na newyorské Broadwayi.

 

Právě se děje

Další zprávy