Ztvárnil Kubiše ve filmu Atentát. Zemřel herec Rudolf Jelínek, bylo mu 89 let

ČTK Kultura ČTK, Kultura
10. 8. 2024 10:56
Ve věku 89 let tuto sobotu zemřel herec Rudolf Jelínek. Oznámila to jeho dcera Barbora Hartová s rodinou. Jelínek ztvárnil desítky filmových, televizních a divadelních rolí, působil také v rozhlase. V roce 2020 získal Cenu Františka Filipovského za celoživotní herecké mistrovství v dabingu.
K Jelínkovým známějším rolím patřil Jan Kubiš ve snímku Atentát z roku 1964.
K Jelínkovým známějším rolím patřil Jan Kubiš ve snímku Atentát z roku 1964. | Foto: Barrandov Studio

"Se zármutkem v srdcích musíme oznámit, že dnes v ranních hodinách v klidném spánku odešel herec Rudolf Jelínek. Milovaný manžel, otec, dědeček a pradědeček," potvrdila rodina.

Rudolf Jelínek se narodil roku 1935 v Kutné Hoře, v mládí snil o povolání učitele tělocviku nebo inženýra. Absolvoval však pražskou DAMU. Nejdříve působil v Beskydském divadle v Novém Jičíně a libereckém Divadle F. X. Šaldy. V Praze hrál nejprve v Divadle S. K. Neumanna a Divadle za branou Otomara Krejči. V letech 1973 až 2004 byl členem činohry Divadla na Vinohradech.

Jeho tvář znali diváci také z desítek filmů, televizních inscenací a seriálů. Mezi jeho známější role patřil jezdec Tomáš Bouček ve filmu Smrt v sedle, Jan Kubiš ve snímku Atentát režiséra Jiřího Sequense z roku 1964 nebo rozvědčík Jiří Hradec v režimním seriálu Třicet případů majora Zemana. "Byla to velmi vděčná, zajímavá role. Tenkrát to byl vlastně James Bond na český způsob. Navíc jsem měl štěstí, že jsem nehrál v dílech přecpaných normalizační politikou," tvrdil herec.

V novém tisíciletí účinkoval v seriálech Ordinace v růžové zahradě, Ulice nebo Četnické humoresky. Drobnou roli burziána dostal roku 2006 v komedii Obsluhoval jsem anglického krále.

Jednu ze svých prvních větších rolí měl roku 1958 ve filmu Smrt v sedle, který režíroval Jindřich Polák. V něm Jelínek ztvárnil sedmnáctiletého Tomáše, jenž má rád koně a sní o romantice skutečných kovbojů, načež pomůže odhalit pachatele skutečné loupeže. Herec ve snímku využil svůj vztah ke koním. Ten si Rudolf Jelínek udržoval celý život, o mnoho let později se oženil s téměř o 29 let mladší dostihovou trenérkou a žokejkou Martinou Růžičkovou, která několikrát jela i Velkou pardubickou. V roce 2015 se herec stal čestným občanem Kutné Hory, kam často jezdil. Ve městě měl rodinu.

Video: To nejde brát vážně, opřel se do slovenské ministryně zpěvák. Tak hloupí lidé nejsou (9. 8. 2024)

"Pro mě situace na Slovensku není jen o kultuře," říká v pořadu Spotlight zpěvák Adam Pavlovčin alias Adonxs. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy