Měl jsem plány, ty jsem spálil. Zemřel mladý český raper Protiva, bylo mu 27 let

Kultura Kultura
před 2 hodinami
Ve věku 27 let zemřel český raper Pavel Protiva. V posledních letech se potýkal s psychickými problémy. V textech svých tracků, které na platformě Spotify zaznamenaly miliony přehrání, zmiňoval mimo jiné drogovou závislost, nepochopení ze strany společnosti či jakousi hlubší vnitřní bolest.
Protivovy tracky mají na platformě Spotify miliony přehrání.
Protivovy tracky mají na platformě Spotify miliony přehrání. | Foto: Wikimedia Commons - Davidpeaceful (CC BY-SA 4.0)

O úmrtí informovalo vydavatelství Blakkwood Records, jehož byl Protiva součástí od roku 2016. "S hlubokým zármutkem v srdci oznamujeme, že nás dne 7. října nečekaně opustil milovaný syn, bratr a kamarád Pavel Protiva," napsala firma na Instagramu.

Poslední rozloučení se uskuteční v úzkém rodinném kruhu 25. října. "Prosíme všechny fanoušky, aby toto rozhodnutí respektovali. Ti, kteří se chtějí s Pavlem naposledy rozloučit, mohou v tento den zapálit svíčku a vzpomenout na jeho přítomnost v našich životech," dodal label. Ten se Protivovi staral o pořádání koncertů nebo prodej reklamních předmětů.

Rodákovi z Jindřichova Hradce v dětství zemřela matka, následně se přestěhoval do Prahy za otcem. "Bydlel jsem v jižních Čechách, kde jsem chodil do školy tak do páté třídy. V páté třídě mi umřela máma, já se přestěhoval k tátovi do Prahy, celkově jsem změnil okolí. A v tu chvíli jsem začal mít problémy. Z toho vznikl Protiva, který dělá mixtapy," popsal své začátky v interview. Dle webu rapzzz.com nedokončil střední školu, protože už se naplno věnoval hudbě. 

Podle časopisu Headliner proslul striktním přednesem a specifickým hlasem. "Protiva jsem já, protože se tak jmenuju. Ale když jsem si dával dohromady to, jak bych chtěl dělat hudbu, vymyslel jsem si postavu, které nebude nic vadit a bude nějak mluvit," popsal svou stylizaci v talk show G-Talk. 

V ní Protiva mluvil mimo jiné o závislosti na drogách, kterou si vybudoval po prvním použití extáze. Podle svých slov se ji snažil zbavit, uvědomoval si, že může mít vliv i na ostatní.

"Lidi mi píšou, že jim moje věci pomáhají, že se v tom vidí, děkují mi. Ale kolikrát vidím na koncertech lidi na drogách a mám pocit, že na tom také mám podíl. Za to nejsem rád. Nechci nikoho přesvědčovat, že drogy jsou fajn," uvedl v rozhovoru.

Protiva nevydával celé desky, nýbrž mixtapy. "Nechci dělat plnohodnotné album, tak tomu vždycky říkám projekt, že o nic nejde. Neprodávám to, nemám potřebu dělat CD. Mám dobrý pocit z toho, že to nahraju a dám na internet," vysvětloval.

Vydavatelství si jej všimla po vydání tracku nazvaného 1997 ze stejnojmenného mixtapu. "Měl jsem plány, ty jsem spálil / Teď jsem jinde, teď jsem v dáli / Vlastně pořád hledám, kudy kam / Hlavně se nechci vrátit," rapoval tu mimo jiné.

Spolupracoval s kolegy Hasanem, Viktorem Sheenem, Řezníkem, Refewem či Sharlotou, se kterou natočil úspěšné Prosit nebudu. K dalším jeho populárním trackům patří Coke 'N Koule nebo Po betonu.

V posledních letech si dal raper pauzu, podle Headlineru byl hospitalizován a už se mu nepodařilo vrátit na scénu.

Video: Protivův singl 1997

"Měl jsem plány, ty jsem spálil / Teď jsem jinde, teď jsem v dáli," rapoval Protiva v tracku 1997. | Video: Standa Recordz
 

Právě se děje

Další zprávy