Zrzavého obraz Jaro byl vydražen za 5,5 milionu, je jeho nejdražším dílem na papíře

ČTK ČTK
6. 6. 2024 19:57
Pastel Jaro od Jana Zrzavého byl na čtvrteční aukci společnosti Arthouse Hejtmánek vydražen za 5,5 milionu korun včetně přirážky. Stal se tak autorovým nejdražším prodaným dílem na papíře.
Pastel Jaro od Jana Zrzavého z roku 1927 byl vydražen za 5,5 milionu s přirážkou.
Pastel Jaro od Jana Zrzavého z roku 1927 byl vydražen za 5,5 milionu s přirážkou. | Foto: Arthouse Hejtmánek

"Dílo z roku 1927 bylo součástí soukromé sbírky, od svého vzniku bylo poprvé na veřejnosti a získal jej dražitel na telefonu," upřesňuje Jana Bryndová z aukční síně. Vyvolávací cena začínala na 3,2 milionu korun, aukční přirážka činila 24 procent.

Mladíka sedícího v krajině Zrzavý ztvárnil v kresbě i na plátně. Takřka stejný výjev, akt jinocha v tajuplné krajině, později zachytil také na stejnojmenném obraze z roku 1929. Toto plátno se nachází ve sbírkách Galerie výtvarného umění v Ostravě. Mladíka v krajině zobrazil Zrzavý též v pařížské kresbě z roku 1924.

Podle majitele aukční síně Tomáše Hejtmánka technika pastelu pomohla, aby se nyní dražené dílo dochovalo v původní barevnosti.

Malíř, grafik, ilustrátor a scénograf Jan Zrzavý byl významnou postavou českého umění a představitelem avantgardy ze začátku 20. století. V aukčních síních jsou jeho díla žádaná a kupci za ně platí milionové částky. Rekord drží Zrzavého obraz Fantastická krajina, v roce 2020 prodaný za 28,08 milionu korun včetně přirážky.

Za částku 7,1 milionu korun byl tento čtvrtek vydražen také obraz Maska III z roku 1946 od Františka Muziky, malíře, ilustrátora a scénografa z avantgardní scény. "Obraz Maska III je mocně lyricky působivým dílem z období, kdy Muzika definitivně uzavřel obrazovou řadu tragických podobenství válečných let," uvedla v posudku díla historička umění Rea Michalová.

Nejedná se o Muzikovo nejdražší dílo, vloni byl prodán Gobelin II (Fuga II) z roku 1962 za 9,6 milionu korun. Za stejnou cenu bylo roku 2018 vydraženo jeho dílo Noc II.

 

Právě se děje

Další zprávy