Ve Švédsku zemřel jazzový hudebník Riedel, před válkou se narodil ve Varech

ČTK ČTK
26. 2. 2024 10:52
Ve Švédsku zemřel jazzový hudebník Riedel, před válkou se narodil ve Varech

Ve věku 90 let tuto neděli ve Švédsku zemřel jazzový skladatel a hudebník Georg Riedel, původem rodák z Československa. S odvoláním na rodinu to napsal švédský list Expressen. Podle něj se Riedelova díla dotýkala duše švédského lidu. S pianistou Janem Johanssonem natočil Riedel jako basista jednu z nejprodávanějších švédských jazzových desek všech dob. Album Jazz på svenska plné improvizací na lidové písně vydali roku 1964.

Riedel složil přes tisícovku kompozic, spolupracoval také s Dukem Ellingtonem či Dizzym Gillespiem. Jeho hudba zněla ve filmech Pippi Dlouhá punčocha nebo Děti z Bullerbynu, natočených podle románů Astrid Lindgrenové. Byl též autorem opery podle prózy Lidé na Hemsö od švédského dramatika Augusta Strindberga či hudby k textům Tomase Tranströmera, švédského básníka a držitele Nobelovy ceny za literaturu za rok 2011.

Riedel se roku 1934 narodil v Karlových Varech do rodiny, kde se mluvilo česky i německy. Jeho otec Karel Riedel byl známý architekt, v lázeňském městě stojí několik jím navržených staveb. Matka, dětská lékařka, však měla židovský původ, a tak rodina roku 1938 kvůli obavám z nacismu emigrovala do Švédska. Po válce se chtěli vrátit domů, otec však jako sudntský Němec pozbyl československého občanství a po nástupu komunistů už Riedelovi o návrat nestáli.

Československo hudebník opět navštívil v roce 1966, znovu přijel párkrát po sametové revoluci.

 

Právě se děje

Další zprávy