Vary míří do finále. Získají cenu invalidé nebo tchýně?

Irena Hejdová Irena Hejdová
7. 7. 2007 11:00
Zdeněk Svěrák má šanci na cenu pro nejlepšího herce
Hlavní soutěž IFF KV: Kurz negativního myšlení
Hlavní soutěž IFF KV: Kurz negativního myšlení | Foto: IFF KV

Karlovy Vary - O Křišťálový globus se v hlavní soutěži festivalu utkalo celkem 14 snímků včetně českých Vratných lahví. Který z nich má šanci zabodovat a odnést si dnes večer elegantní sošku se skleněnou koulí v rukou?

Většina v temnější tónech popisuje boj hlavních hrdinů proti nepřízni osudu. Narozdíl od minulých ročníků se ale mezi finálové snímky dostávají i filmy, které přes zároveň dokáží zaujmout humorem, i když leckdy pochopitelně pořádně černým.

Miláčkem diváků je norský Kurz negativního myšlení, který se stále v hlasování publika drží na prvním místě. Proklatě černá komedie vypráví o jedné pravdivé noci skupiny invalidů, kteří nejsou se svými postiženími vyrovnáni tak, jak se původně zdálo. Kurz negativního myšlení má s největší pravděpodobností jistou diváckou cenu.

Vox populi bývá ale často v rozporu s míněním festivalových porot. Loni se takhle kultovním diváckým snímkem stála taktéž norská Repríza, která si ovšem nakonec z Varů odvezla "jen" cenu za režii. Ve kuolárech se nicméně šušká, že film se líbí i členům poroty včetně předsedy Petera Barta, šéfredaktora Variety.

Hlavní soutěž IFF KV: Náměstí Spasitele
Hlavní soutěž IFF KV: Náměstí Spasitele | Foto: IFF KV

Velké šance lze přisoudit i polskému Náměstí spasitele. Režisér Krzysztof Krauze tu před několika lety bodoval s Mým Nikiforem. Jeho aktuální syrové drama o každodenních rozmíškách hrdinky Beaty s její tchýní se ve své pravdivosti a autentičnosti na Kurz negativního myšlení směle dotahuje. A Jowita Miondlikowska v roli Beaty stejně jako Ewa Wencel v roli tchýně příšerné jako z těch nejhorších vtipů jsou vážnými aspirantkami na ocenění pro nejlepší herečku.

Minimálně cenu za režii by si zasloužil španělští režiséři Tristán Ulloa a David Ulloa za svůj snímek Ostych. Vypráví o jedné rodině a jejích tajemstvích, která tají nejen vůči sobě navzájem, ale leckdy i sami před sebou. Matka dostává záhadné oplzlé vzkazy, otec se smiřuje s tím, že brzy zemře, synek vidí duchy a dcerka bojuje s dospíváním.

O trochu méně šancí lze přikládat italskému, lehce salónnímu snímku Saturno contro, německému sociálnímu dramatu Karger či ruským Prostým věcem. Ambiciozní Prořezávání révy vyprávějící příběh tápajícího kněze, který se rozhoduje mezi dívkou a vírou, kritiky ani diváky příliš nezaujal, podobně jako maďarská alegorická Dolina.

Optimismus do převážně temné soutěže vnesly Vratné lahve, Šťastné míle, Rozhovory s mým zahradníkem, argentinská romantická komedie Když skočila či Hezké sny, které festival dnes večer zakončují.

Hlavní soutěž IFF KV: Ostych
Hlavní soutěž IFF KV: Ostych | Foto: IFF KV

Vesměs sympatické filmy jsou nicméně až příliš "pohodové" -  nicméně Zdeněk Svěrák by mohl zaujmout zahraniční část poroty a získat tak filmu cenu pro nejlepšího herce.

Krom ceny pro nejlepší film budou předány ceny i pro nejlepšího režiséra, nejlepšího herce a herečku. Udělena by měla být i Zvláštní cena poroty, porota může udělit navíc dvě čestná uznání.

Během slavnostního večera budou předány Křišťálové globy pro nejlepší krátkometrážní a dlouhometrážní dokumentární film a také pro nejlepší dílo sekce Na východ od Západu.

Na festivalu se předávají i nestatutární ceny.  Jde o ceny FIPRESCI, FICC, Cenu ekumenické poroty, cenu Europa Cinema Label a Cenu Nezávislá kamera. Křišťálový globus si ze závěrečného večera odnese i herec, producent a režisor Danny DeVito.

 

Právě se děje

Další zprávy