Soutěž si odbyla taková nenormální rodinka

Irena Hejdová Irena Hejdová
4. 7. 2007 13:54
Danny DeVito už balí kufry a míří do Varů
Foto: MFF KV

Karlovy Vary -  Počet akreditovaných účastníků festivalu spěje k deseti tisícům a brzy se mezi ně zařadí Danny DeVito.  Dnes oslaví s rodinou Den nezávislosti, zítra sbalí v kufry a v pátek dorazí do Karlových Varů do hotelového pokoje, kam si objednal láhev polské vody, zelené olivy a mísu preclíků. To už bude zbývat jen jeho soutěžní film Hezké sny, v němž si zahrál svérázného odborníka na lucidní snění.

Novináři dnes viděli další dva jeho konkurenty: španělský Ostych a australské Šťastné míle. I v nich je k vidění řada postaviček, které se ve své svéráznosti na Dannyho DeVita směle dotahují.

V lehce komediálních Šťastných mílích to jsou žadatelé o azyl, které na pobřeží Austrálie vyvrhne indonéská rybářská loď.  Trojice hrdinů Iráčan, Kambodžan, Jávanec je okolnostmi svedena k nechtěnému přátelství, když se vydává pouští k tři sta kilometrů vzdálenému městu.

Foto: MFF KV

Sužováni hladem, žízní i vyčerpáním a pronásledováni trojicí vojáků, kteří mají za úkol je odchytit,  dospějí až k ponorkové nemoci, která vychází i z kulturních odlišeností. Humor je z toho téměř svěrákovský, ale zákruty příběhu občas působí předvídatelně a poselství poněkud chtěně.

Neporozumění je problémem i v příběhu rodiny ze španělského Ostychu. Ovšem bratrské režisérské duo Tristan a David Ulloaovi ho dokázalo přetavit v silný, až magicky působivý film o lidském osamění; o hloubce ponížení, zoufalství a ostychu.

S rodinou se setkáváme po smrti babičky, která zasáhla zejména popleteného dědu. Otec se dozvídá, že mu zbývá půl roku života, matka Julia dostává oplzlé vzkazy, dcera Marisa je zmítána pubertálním a sexuálním hledáním a její malý bratr Sergio vídá duchy; jeho nejoblíbenější hračkou je zubní protéza po babičce a sklenice s obřími pavouky.

Foto: Aktuálně.cz

Ostych se odvíjí v posmutnělé, lehce tísnivé atmosféře rodinného dusna, která působivě podporuje téma. Zejména scénáristicky je neobyčejně dobře vystavěn kde Šťastnou míli brzdí usilovná snaha o humanistický přesah a zároveň symbolické významy, vypráví Ostych vlastně vcelku obyčejný příběh jedné mírně nenormální rodiny,  který nezavání citovým vydíráním.

Svérázové vládnou i diváckému hlasování na první místo žebříčku se vyšvihl klasický film Harold a Maude promítaný v rámci sekce Nový Hollywood. Její zástupci včera festival navštívili a například dnes večer tu herečka Cybill Shepherdová uvede snímek Poslední filmové představení.

Na druhém místě se v hlasování diváků stále drží norský soutěžní hit Kurz negativního myšlení, na třetí se vyšvihl snímek  Irina Palm.

 

Právě se děje

Další zprávy