Zemřel brněnský herec Pardus z Četnických humoresek

Kultura ČTK Kultura, ČTK
11. 5. 2011 11:48
Držiteli cen Thálie i Alfréda Radoka bylo 54 let

Brno - Po těžké nemoci v úterý zemřel brněnský herec Erik Pardus, držitel cen Thálie i Alfréda Radoka. Bylo mu 54 let. Hereckou kariéru spojil s Městským divadlem Brno, kde byla v angažmá od roku 1982.

Diváci jej mohou znát z nejrůznějších filmů, kterých má na kontě ve vedlejších rolích desítky. Hrál kupříkladu v dvoudílné Babičce Antonína Moskalyka (1971), k jeho nejznámějším rolím patří Píďa z (dobově poněkud poplatného) snímku Romance za korunu. Do komedie o učni, který se ocitne mezi tehdejší smetánkou československé pop music, režisér Zdeněk Brynych angažoval Ladislava Štaidla, Karla Gotta nebo Jiřího Schelingera.

Stejně tak se Pardus objevoval na obrazovce v televizních filmech i seriálech. Z poslední doby například v roli strážmistra Zahálky v Četnických humoreskách.

Na divadle Pardus hrával komické i dramatické postavy. Největší úspěchy sklidil na jevišti domovského divadla v titulní roli hry Smrt Pavla I. od Dmitrije Merežkovského. Za podání ruského cara dostal také obě zmíněné prestižní herecké ceny.

Pardus se narodil 2. února 1957 v Uherském Hradišti. Od pěti let žil se svými rodiči v Brně. Po ukončení studia na Janáčkově akademii múzických umění se stal divadelní hercem a první angažmá nikdy neopustil.

Silný kuřák se od loňského podzimu se léčil s rakovinou plic.

 

Právě se děje

Další zprávy