Radokovy ceny skončily velkou remízou

Redakce KUL
16. 3. 2008 21:00
Pomyslným králem roku 2007 je Divadlo Komedie
Proces: Martin Finger a Gabriela Míčová
Proces: Martin Finger a Gabriela Míčová | Foto: Divadlo Komedie

Praha - Loni byly Radokovy ceny bez překvapení, výsledky se omylem dostaly na veřejnost už 14 dní před ceremoniálem. Letos se naopak nerozhodlo ani ve filnále. Hlavní kategorie Inscenace roku 2007 skončila trojitou remízou.

Vavříny převzali v neděli v pražském Kolowratu všichni tři nominovaní režiséři. Dušan D. Pařízek za nastudování vlastní úpravy Kafkova Procesu v Divadle Komedie, Hana Burešová, která v Městském divadle v Brně připravila hru Dmitrije Merežkovského Smrt Pavla I., a Ondřej Sokol, režisér Syngova Hrdiny západu v Činoherním klubu v Praze.

Pomyslným vítězem je přesto Pražské komorní divadlo - Divadlo Komedie. Stalo se Divadlem roku, když porazilo další pražské scény Činoherní klub a Dejvické divadlo; navíc už za Proces získalo i cenu Divadelních novin.

O udělení Cen Alfréda Radoka tentokrát rozhodlo svými hlasy v anketě časopisu Svět a divadlo šestašedesát kritiků a teatrologů; každý měl tři nominace v každé z osmi kategorií za inscenační počiny.

Čtěte také:
O divadelní Radoky soutěží Josef K. a car Pavel I.
Podle kritiků je inscenací roku Proces v Komedii

Ke stejné trojremíze jako u inscenace roku došlo i u mužského hereckého výkonu. Laureáty se stali Martin Finger za hlavní roli v Kafkově Procesu a Jaroslav Plesl, který účinkuje v Hrdinovi západu, i Erik Pardus za Smrt Pavla I.

Brněnská inscenace si pak odnesla i ocenění za scénickou hudbu; skladatel Vladimír Franz ji má v historii ankety už pošesté.

Ženskou hereckou cenu dostala Helena Dvořáková za roli Faidry ve stejnojmenné inscenaci Hany Burešové v Divadle v Dlouhé.

Za scénografii byli oceněni Matěj Forman - za Dobře placenou procházku v Národním divadle v Praze - a Kristýna Täubelová za výpravu inscenace Z knihy džunglí pražského Minoru.

Talentem roku je režisér Jiří Havelka. Českou hrou roku byl vyhlášen dramatický text Milana Uhdeho Zázrak v černém domě, který poprvé uvedlo pražské Divadlo Na Zábradlí.

Čtěte: Taková normální rodinka s židovskou hvězdou

Do 16. ročníku anonymní dramatické soutěže o Ceny Nadace Alfréda Radoka bylo přihlášeno pětapadesát textů - zhruba o tři desítky méně než v minulých ročnících. Vítězem je Miroslav Djablík za hru Don Juan v posteli; další dvě místa obsadili David Drábek (Náměstí bratří Mašínů) a Tomáš Svoboda (Srnky).

 

Právě se děje

Další zprávy