Začíná Designblok. Co čekat od ročníku s tématem Město?

kls
4. 10. 2011 14:55
Design budoucnosti spoléhá na kreativitu majitele
Protiklady (města) .
Protiklady (města) . | Foto: Aktuálně.cz, Designblok

Praha - Hlavním tématem letošního 13. ročníku festivalu Designblok, který se koná od úterý do neděle, je město. Organizátoři ho vnímají jako prostor vytvořený civilizací, který je designem již sám o sobě. Prezentace českého i světového designu v metropoli přinese nejen městská témata, ale i pohled na čím dál důležitější aspekty současného designu, tedy rozvoj a ekologii.

Festival se odehraje tradičně především ve třech zónách - Holešovicích, Karlíně a na Starém Městě - a celá jeho přehlídka je složená z 220 prezentací, výstav a přehlídek na více než 59 místech v Praze.

Zahraničními hvězdami letošního Designbloku bude londýnské designérské duo Edward Barber a Jay Osgerby, kteří ve speciální instalaci uvedou své novinky, zejména židli Tip Ton. Veřejnosti se představí ve středu během přednášky na Nové scéně Národního divadla.

Dalším významným hostem je francouzské studio 5.5 designers; vzniklo v roce 2003 a proslavilo se projekty pro Veuve Clicquot, Baccarat nebo La Cie. Na půdě Šporkovského paláce se budou prezentovat snovou autorskou instalací.

Brána designérské recyklace

Po loňském roce, kdy festival navštívilo třicet osm tisíc diváků, se letos akce rozšířila o další dvě superstudia. Loňskou budovu bývalých Elektrických závodů v Holešovicích vystřídala kancelářská budova Futurama v Karlíně přímo na stanici metra Invalidovna, kde bude vystaven především interiérový design.

Hlavní Créme de la Créme představí výběr zahraničních i českých výrobců nábytku, bytových doplňků a svítidel. V sekci Young and Fresh se předvedou designérské školy a s nimi nastupující generace designérů.

Šperky Dany Bezděkové.
Šperky Dany Bezděkové. | Foto: Aktuálně.cz, Designblok

V Superstudiu Futurama je součástí prezentace i několik výstavních projektů. Pod názvem Pepsi Klubová epopej se představí dvacet mladých umělců, kteří ztvárnili Slovanskou epopej a její plátna současným pohledem. Výstava World Jewellery Museum - Korea DNA ukáže díla korejských umělců a snaží se kombinovat korejské řemeslné tradice, ikonografii a techniky se současným pohledem a formou.

V instalaci značky Artek se čeští návštěvníci seznámí s kolekcí Alvara Aalta, slavného finského designéra, který bude v České republice vystavovat poprvé. Výstava Brána recyklace pak navazuje na ekologický podtext letošní přehlídky a předvede množství předmětů vyrobených recyklací a s využitím recyklačního materiálu. Vtipnou přehlídkou je netradiční nábytek pro kočky a malé psy Cocici od architektky Pavly Šarounové.

Velký atlas světa

Druhé superstudio bude sídlit ve Šporkovském paláci v Hybernské ulici. Původně barokní palác bude patřit především módním návrhářům a autorům šperků.

V suterénu je připravena ekologicky zaměřená výstava Velký atlas světa, jejíž architekturu měla na starosti designérka Míša Tomišková vystavující rovněž pod hlavičkou Rozbíjím se.

Artek - Alvara Aalta.
Artek - Alvara Aalta. | Foto: Designblok

Celková koncepce vychází z dokumentů Organizace spojených národů a pořadatelé na ní spolupracovali s Hnutím Duha. Expozice je o cestě do budoucnosti a netradičním pohledu na svět, který kombinuje nové technologie, vědu a obyčejné lidské činnosti. Na současný svět se dívá optikou racionálního přístupu k životnímu prostředí.

Organizátorům se povedl neaktivistický přístup: nejde o agitační přehlídku výstražných nápisů, ale spíše o ukázku principu zodpovědnosti vůči dalším generacím. Cílem je upozornit na výrobky předchozích generací a rozvinout vlastní kreativitu. To dokumentuje třeba tvůrčí platforma Studio Postfossil založená skupinou mladých designérů z různých zemí. Jejich vystavené předměty nemají jasné předem definované užití, to nechávají na majitelích.

Dalším z vystavovatelů je i Maxim Velčovský, který je zde zastoupen exponátem Váza váz, již tvoří otisky dekorů starých nádob na květiny. "To, co vymýšlíme, je možné jen díky zkušenostem generací před námi. My v podstatě neděláme nic jiného, než že opakujeme tu samou věc v jiném kontextu. V kontextu technologie, doby, místa," představil Velčovský svou práci už dřív pro magazín Design guide.

Barber a Osgerby
Barber a Osgerby | Foto: Aktuálně.cz, Designblok

Mezi zajímavé instalace patří nebezpečně vyhlížející klenoty osázené říčními perlami s názvem Antipearle, jenž jsou ručně vyráběné v malých sériích několika českými umělci a designéry, či kontrastní šperky s humorným podtextem Dany Bezděkové.

První pomoc pak návštěvník může získat v prostorách sdružení Design Help, jehož cílem je zlepšování prostředí českých nemocnic. Letos předvede novou kolekci šperků vyrobených z nezávadného zdravotnického odpadu; výtěžek z prodeje bude použit na další dobročinné projekty.

V horním patře paláce bude výstava předmětů, kde se již tradičně na závěr festivalu uskuteční aukce designu 20. století Cohnauction. Předměty se budou dražit v neděli ve 14 hodin přímo na místě.

Designblok Dreft Fashion Week

Týdenní přehlídka bude doplněna i doprovodnými akcemi. České centrum Praha přichystalo ve své výstavní síni v Rytířské ulici přehlídku o prolínání západního a východního umění, která má název Nic nebude jako dřív - Japonský design v Praze. Trojice Yusuke Nakamura, Ayako Tagaki a Jiří Votruba vystavuje nejen design, ale rovněž malbu a komiks.

Foto: Designblok

V Uměleckoprůmyslovém muzeu je k vidění výstava Sheily Hicks americké textilní umělkyně, která vytváří často monumentální výzdobu interiérů a ve svých pracích se soustředí na možnosti, které jí dává specifická kvalita materiálu - ať jde o len, vlnu, ocelový drát, gumové pásky nebo tkaničky do bot.

Nově se k Designbloku také připojí Designblok Dreft Fashion Week, jehož hlavní část se odehraje pro veřejnost v Obecním domě a kde se budou prezentovat nejlepší čeští módní návrháři. Své modely tu představí Liběna Rochová nebo Klára Nademlýnská. Chybět ale nebudou ani přední zahraniční značky. 

 

Právě se děje

Další zprávy