Z divadla na stadionu se stal v Arše fotbal v divadle

Brigita Zemen
20. 11. 2012 16:02
Fanoušci Sparty se v česko-belgické inscenaci dobře baví
Foto: David Kummerman

Recenze - Představení Dáme, dáme, dáme gól! - Fotbalová opera zahajovalo letošní, již třetí, ročník čtyřdenního festivalu Akcent s podtitulem Nebuďte zatáhlí! v pražském Divadle Archa. Pokud jste se do vyprodaného sálu nedostali, nezoufejte. Budete mít příležitost tuto inscenaci zhlédnout v novém roce.

To tu ještě nebylo! Nebo jo?

Projekt Fotbalové opery vznikal na míru českému prostředí přímo v Divadle Archa, s mixem českých herců a skutečných fotbalových fanoušků, pod vedením belgického inscenačního týmu Het KIP / CAMPO.

Foto: David Kummerman

Ačkoliv ve festivalovém programu organizátoři slibují doslova, že "Takové divadlo jste ještě nikdy neviděli!", jde o dobře pospojovanou koláž příběhů s hudebními a tanečními vsuvkami a především klasickými divadelními postupy.

I když se diváci přesunuli na plochu, která je normálně jevištěm a herečtí aktéři zaujali místo na pomyslných diváckých tribunách, v divadelním hledišti, situace jsou v podstatě tradiční. Diváci sledují, co vše se může odehrávat ve sparťanském kotli během zápasu, včetně vnitřních příběhů některých postav, přesahujících rámec jednoho fotbalového utkání.

Co se fotbalové tematiky týče, má ale česká divadelní scéna nad Belgičany náskok a Fotbalová opera není tedy ničím zlomovým. Vtipný potenciál fotbalových situací a chování, které se na ně nabaluje, se rozhodl využít již v roce 2006 absolvující ročník katedry činoherního divadla na pražské DAMU. Současný kontroverzní dramatik Petr Kolečko pro své spolužáky stvořil "Antickou tragédii o tom, jak kundy kurvěj fotbal" - hru s názvem Soumrak bodů.

Foto: David Kummerman

A tak stejně jako Kolečko a činohra DAMU se i Het KIP zaměřili na zjednodušené stereotypy o tom, že i "muži mají své dny", že holky fotbalu nerozumí a chodí na něj jenom proto, že (doplňte si jakýkoli důvod vás napadne), že násilí musí být a v kotli nikdy nejsi sám a nemilovaný.

We are Sparta!

Jedinečnost projektu tak spočívá nikoliv v tématu nebo divadelních postupech, ale v propojení česko-belgického inscenačního týmu a herců společně s neherci - fotbalovými fanoušky. Promluvy a choreografie se vlámskému režijnímu týmu podařilo precizně složit tak, že divák může pouze tušit, kdo je kdo. Herci hrají svoji roli velmi dobře a fanoušci jsou ve svém fanouškovství velmi přesvědčiví.

Foto: David Kummerman

Čtyřicet hereckých dobrovolníků v šedesáti minutách naservíruje přesně to, co si pod pojmem "fanoušci Sparty na zápase" představíte. Bubny, trumpety, vlajky, šály, oči plné očekávání, křičení, dupání, radost z výhry, strach z prohry a padnou i nějaké ty facky.

Je ovšem jen dobře, že si inscenace nehraje na hlubokomyslné debaty o aktuálních problémech kolem fotbalu. V podstatě nabízí divákovi pouze atmosféru jedné přátelské tribuny (o kotli ultras se totiž rozhodně mluvit nedá) na jednom fotbalovém zápasu.

Fotbalová opera je odlehčenou a vtipnou podívanou s propracovanými hudebně-tanečními vsuvkami. A do důsledku, když mohou hrát fotbalisté divadlo na stadionu, proč by se nemohl hrát fotbal na divadle?

Dáme, dáme, dáme gól! - Fotbalová opera. Koncept a režie: Het KIP / CAMPO: Yahya Terryn, Lien Maes, Gilles De Schryver, Oliver Roels. Premiéra 15. listopadu 2012 v Divadle Archa v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy