Archa láká na fotbal. Fanoušci se potkají s divadlem

Kultura ČTK Kultura, ČTK
12. 11. 2012 13:36
Fotbalová opera zahájí 15. listopadu festival v Divadle Archa
Foto: Campo

Praha - Projekt Dáme, dáme, dáme gól - Fotbalová opera zahájí divadelní festival Akcent, jehož 3. ročník se koná od 15. do 18. listopadu v pražském Divadle Archa.

Heslo letošního ročníku Nebuďte zatáhlí! je podle ředitelky festivalu Jany Svobodové výzvou k aktivitě, kreativitě, radosti a lidské sounáležitosti, což prý dokládá i úvodní představení. Vzniklo přímo pro Archu v režii mladých vlámských tvůrců z divadla Campo z Gentu, kteří v projektu spolupracovali s českými fotbalovými fanoušky.

"Přestože jsme náš projekt uvedli už v Belgii a Finsku, chceme s každou další verzí začít od nuly. Takže v momentě, kdy máme nové účastníky pohromadě, začínáme improvizovat a hodně pracovat se stavbou příběhů. Sice je formát naší show daný, ale náplň je vždy nová, vychází z aktérů a specifik jejich prostředí. Během průzkumu zdejšího terénu jsme zjistili, že Česká republika je zapálená pro fotbal více než celá Belgie," uvedl jeden ze čtveřice režisérů Gilles de Schryver.

Při přípravě Archa navázala spolupráci s pražským fotbalovým svazem. Fotbalovému prostředí se přiblíží i prostory této scény, když se hlediště promění v jeviště. Na scéně se objeví skupina performerů, kterou budou tvořit divadelní profesionálové, aktivní fotbaloví hráči i běžní fandové.

"Inspirací do českého fanouškovského prostředí byla návštěva derby Sparta - Slavia i několik utkání nižších soutěží," podotkla Svatoňová. Po české premiéře bude fotbalová opera uvedena čtyřikrát začátkem února 2013.

Čtěte také
Sparta má osvícené vedení, říkají vážně tvůrci Dva nula

Čtyřdenní program festivalu Akcent nabídne i další představení z produkce divadla CAMPO s názvem Pokus o velké smíření dávných sporů Jakea a Petea. Skupina VerTe Dance představí projekt Simulante Bande, kde jsou tanečníkům partnery osoby s hendikepem. Hudbu přímo na scéně vytváří skupina DVA.

Z produkce Divadla Archa festival uvede projekt Jany Svobodové a Jing Lu - Sólo pro Lu. Hosty festivalu bude maďarský soubor PanoDrama s představením dokumentárního divadla Slovo za slovo, ve kterém se autoři zabývají rasově motivovanými vraždami Romů v Maďarsku, Wen Hui z pekingské aktivistické skupiny Living Dance Studio, Viera Dubačová a Eva Ogurčáková z banskobystrického Divadla z Pasáže.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy