Vondráčková: Premiéra je hejno motýlů

Jitka Gráfová
22. 6. 2006 16:00
Praha - Lucie Vondráčková bude po celé léto křehkou Desdemonou. Tragédie Othello je novinkou letošních shakespearovských slavností.
Foto: Agentura Schok

Není to poprvé, kdy se herečka se Shakespearem setkává, v minulosti si zahrála Julii ve slavné tragédii, pak následovala role Anny v Richardu III. - a teď přišla na řadu postava ještě těžší. Premiéra byla ve středu.

Je to úplně poprvé, kdy se s rolí Desdemony setkáváte?
Je to hlavně jedna z rolí, na které jsem si nikdy nedovolila ani pomyslet. Julii i Desdemonu jsem sama v sobě považovala za trochu posvátné, a když ke mě samy přišly, bylo to jako blesk z čistého nebe. Bavilo mě rvát a bojovat s nimi během zkoušení, protože snesou hodně. V poslední fázi pak přichází splynutí a smíření.

Jak se vám hraje po boku Michala Dlouhého?
Je perfektní spoluhráč, účinkovali jsme spolu už ve více hrách a ta spolupráce je zajímavá. Snad i pro diváky.
 
Dáváte Shakespearovi hodně ze sebe, nebo se striktně držíte toho "klasického"?
Máme výhodu v tom, že si pro každou inscenaci můžeme vybrat překlad, který přesně vyhovuje našemu záměru. To Angličané nemůžou. Ale jinak blankvers vnímám jako součást nádechu a výdechu - je to ohromně přirozená forma, která herci pomáhá.

Je vám postava Desdemony blízká?
Postavy, které mám možnost si zahrát, mám ráda i s vlastnostmi, které bych možná radši sama ani neměla.  Desdemona je zároveň laskavost i neústupnost. Slibuje víc, než smí. Je neopatrná a zbrklá. Ale umí milovat až za hrob.

Foto z představení Othello
Foto z představení Othello | Foto: Agentura Schok

Jakou scénu máte z celé hry nejraději?
Nejradši mám asi dialog s Emílií. Je to už těsně ke konci hry, kdy přijde zdánlivé uklidnění. Před obrovskou bouří samozřejmě. Zpívám tam takovou neuvěřitelně jemnou melodii, která už pomalu předjímá Desdemoninu ztrátu pevné půdy pod nohama. Vždycky mě při téhle scéně mrazí.  

Rozhodovala jsem se dlouho, než jste roli přijala? Co pro Vás byl první důvod, že jste kývla?
Jako divák jsem snad shakespearovské slavnosti vynechala jen jednou. Tahle tradice se mi ohromně líbí. Spojení Shakespeara, atmosféry hradu, veršů a herců, kteří jsou ochotni zkoušet po denním zápřahu třeba do čtyř do rána.. To je síla, kterou jsem chtěla zažít a nemohla ji kolem sebe nechat proplout.

Byla jste před premiérou nervózní? A jak tuhle nervozitu zaháníte?
Atmosféru předpremiérové nervozity miluju. A někdy mi je líto, že je premiéra jenom jeden den. Je to jako hejno motýlů, co vás nenechají ani na minutu  v klidu. Taková kombinace neklidu a nebezpečí.

 

Právě se děje

Další zprávy