Novinkou letošních slavností je Othello

ČTK, Hej
9. 5. 2006 11:00
Praha - Letní shakespearovské slavnosti nabídnou letos Othella, Kupce benátského a Večer tříkrálový.

Večer tříkrálový a Kupec benátský jsou z minulých let, novinkou divácky úspěšné akce je Othello. Právě čtené zkoušky této hry zahájily tento týden přípravy na Letní shakespearovské slavnosti.

Letní shakespearovské slavnosti: Othello - čtené zkoušky
Letní shakespearovské slavnosti: Othello - čtené zkoušky | Foto: Letní shakespearovské slavnosti

V režii Petra Kracika bude žárlivého mouřenína hrát Michal Dlouhý v alternaci s Martinem Zahálkou, Desdemonu ztvární Lucie Vondráčková a Zuzana Vejvodová, úlohy našeptávače Jaga se ujme Oldřich Navrátil - loni nejvytíženější herec, který ve Večeru tříkrálovém vystoupil sedmačtyřicetkrát.

V obsazení figurují i Vladimír Brabec, Jan Teplý, Jan Révai, Ondřej Kavan, Barbora Munzarová a Zuzana Slavíková. Pražská premiéra hry bude 21. června; slavnosti vyvrcholí na Pražském hradě 10. září.

Letní shakespearovské slavnosti: Večer tříkrálový
Letní shakespearovské slavnosti: Večer tříkrálový | Foto: Letní shakespearovské slavnosti

V loňské novince Kupec benátský se objeví Bolek Polívka v roli lichváře Shylocka a jeho dcera Anna v úloze Jessiky. Toto představení se v Praze loni uvádělo pouze čtyřikrát, proto se počítá s slavnostní premiérou a čtrnácti reprízami. Program zopakuje i úspěšnou komedii Večer tříkrálový s Jiřím Langmajerem, Lindou Rybovou, Miroslavem Táborským, Jitkou Schneiderovou a dalšími známými herci. 

I letos proběhnou shakespearovské slavnosti také v Brně a Bratislavě. Slovenská část uvede novou inscenaci Jak se vám líbí, v níž se v režii Emila Horvátha představí Marián Labuda, Ladislav Hampl, Martin Dejdar, sestry Norisovy a Miroslav Noga. Představení se bude hrát v Bratislavě a v Brně, do Prahy se přestěhuje v příštím roce.

Letní shakespearovské slavnosti: Kupec benátský
Letní shakespearovské slavnosti: Kupec benátský | Foto: Letní shakespearovské slavnosti

Loňské slavnosti nabídly v Praze, Brně a Bratislavě více než stovku představení, která do letních amfiteátrů přilákala přes 60 tisíc lidí; v roce 2004 jich bylo 35 tisíc. Vstupenky se v předprodeji objeví od 15. května v síti Ticketpro. Ceny budou stejně jako loni činit 250, 400 a 590 korun.

Více informací a program přehlídky ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy