Dlouhý dnes poprvé uškrtí Vondráčkovou

Jitka Gráfová
21. 6. 2006 15:24
Praha - Po několika letech se k sobě vracejí bývalí životní partneři Michal Dlouhý a Lucie Vondráčková. Tentokrát to je jen návrat divadelní.
Michal Dlouhý ztvání Othella
Michal Dlouhý ztvání Othella | Foto: Agentura Schok

Dlouhý tak může udělat to, po čem možná někdy toužil - uškrtit Vondráčkovou. Ztvární totiž žárlivého mouřenína Othella a Vondráčková si zahraje křehkou Desdemonu.

 

Hra je letošních novinkou Letních shakespearovských slavností a diváci ji poprvé uvidí právě dnes. 

 

Roli Othella si Dlouhý odbude poprvé. "Nikdy jsem postavu Othella nehrál, ani v životě - naštěstí," řekl Michal Dlouhý deníku Aktuálně.cz. 

 

A jak se staví ke klasické látce? "Je to prostě Shakespeare a my jsme se hned na začátku rozhodli, že to nebudeme měnit, nechceme ho nějak ohýbat, chceme zachovat jeho genialitu," míní Dlouhý.

 

Spolupráci s režisérem Petrem Kracikem si pochvaluje. "S režisérem jsem se setkal při nahrávání Pána prstenů. Když mi nabídl spolupráci, věděl jsem, že jdu do něčeho velmi příjemného."

 

Nahá Vondráčková

Kracik označil Othella za "dveřní, postelovou a intimní hru", jejíž převod do plenéru je složitý - některé psychologické nuance se na přírodním jevišti odehrát nedají. I proto byl text krácen.

Inscenace má být holdem i omluvou všem Kracikovým ženám a láskám. Režisér totiž s oblibou šíří pověst, že právě Othella považuje za své osobní téma, neboť vypovídá, jak vášnivá může být láska i neláska.

 

Podle něj nejde jen o tragédii jednoho žárlivce, text obsahuje i jemné předivo pohádkových motivů. Končí ale pomluvou a vraždou vlastní ženy, což prý ovšem s jeho životem nesouvisí. "Zkrátka Vondráčková bude nahá, Dlouhý ji uškrtí prostěradlem, a hotovo," podotkl lakonicky.

Foto z představení Othello
Foto z představení Othello | Foto: Agentura Schok

Postavu Jaga hraje Oldřich Navrátil, Roderiga ztělesní Jan Révai (alternace Ondřej Kavan). Dále tu hrají Vladimír Brabec, Jan Teplý ml., Petr Štěpán, Barbora Munzarová a Zuzana Slavíková.

Bolek lichvář

Kromě Othella uvítají slavnosti také inscenaci Kupec benátský s Bolkem Polívkou v roli lichváře Shylocka a jeho dcerou Annou Polívkovou v úloze Jessicy.

"Představení se v Praze loni uvádělo pouze čtyřikrát a bylo vždy beznadějně vyprodáno, letos proto počítáme nejen se slavnostní premiérou, ale i čtrnácti reprízami," uvedl Michal Rychlý z pořadatelské agentury Schok.

Program slavností zopakuje i velmi úspěšnou komedii Večer tříkrálový s Jiřím Langmajerem,  Lindou Rybovou, Miroslavem Táborským, Jitkou Schneiderovou a dalšími. 

Foto z představení Othello
Foto z představení Othello | Foto: Agentura Schok

Také letos se divadelní festival pod širým nebem odehraje i v Brně a Bratislavě: slovenská část uvede v premiéře novou inscenaci Jak se vám líbí v režii Emila Horvátha.  Představí se v ní Marián Labuda, Ladislav Hampl, Martin Dejdar, sestry Norisovy či Miroslav Noga. Hra bude k vidění pouze v Bratislavě a v Brně, do Prahy se přestěhuje až v roce 2007.

Vloni navštívilo Letní shakespearovské slavnosti na 60 tisíc diváků a k podobnému úspěchu má tato přehlídka nakročeno i letos. Ceny vstupenek se stejně jako v loňském roce pohybují v rozmezí od 250 do 590 korun.

 

  • Podrobný program přehlídky najdete ZDE
 

Právě se děje

Další zprávy