Tanečnice Vacovská vyboxovala cenu na Edinburgh Fringe

Kultura ČTK Kultura, ČTK
15. 8. 2013 18:14
Představení One Step Before the Fall ocenil největší divadelní festival
Markéta Vacovská v ringu.
Markéta Vacovská v ringu. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Cenu Herald Angel udělil o víkendu stejnojmenný britský deník české formaci Spitfire Company & Damúza Theater za představení One Step Before the Fall. Uskutečnilo se v rámci festivalu Edinburgh Fringe, největší přehlídce divadla a tance na světě. Čeští umělci tak uspěli v konkurenci zhruba 24 tisíc performerů přijíždějících do Skotska z celého světa.

"Tanečnice Markéta Vacovská a zpěvačka Lenka Dusilová převzaly cenu od producenta Johna Lloyda v rámci slavnostního ceremoniálu v Edinburgh Festival Theatre," oznámila mluvčí Českých center Petra Jungwirthová.

Kritici na představení věnovaném boxerskému fenoménu Muhammadu Alimu a všem bojovníkům s Parkinsonovou chorobou ocenili zejména ohromující fyzický výkon Markéty Vacovské za hudebního doprovodu Lenky Dusilové.

Čtěte také
Tanec je box a Vacovská bojuje jako Muhammad Ali

"Každé představení pro mě znamená prožít znovu celý život Muhhamada Aliho. V počtu repríz je těch životů hodně a příběh pokaždé prožíváme na sto procent," komentovala svůj výkon po převzetí ceny Markéta Vacovská, která byla za něj doma nominována na Cenu Thálie.

Edinburgh Fringe probíhá bezmála po celý srpen na 273 místech po celém městě a hostí přes 2500 inscenací. Pod společnou hlavičkou Czech Dance Showcase tam kromě oceněné inscenace vystupují další dva české nezávislé soubory - Miřenka Čechová a Tantehorse s představením S/He Is Nancy/Joe a soubor VerteDance s projektem nazvaným Kolik váží vaše touha? Všechny inscenace jsou součástí druhé oficiální prezentace českého divadla a tance, kterou na Fringe pořádá České centrum Londýn a organizace Nová síť. Hned po prvním týdnu festivalového maratonu získaly pozornost diváků i kritiky.

Světový festival divadla a performance Edinburgh Festival Fringe se stal za více než 60 let své existence jedním z největších divadelních svátků. Čeští umělci na něm individuálně vystupovali už několikrát a přivezli i několik cen.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy