Šéf České filharmonie Václav Kasík rezignoval

Kultura ČTK Kultura, ČTK
31. 8. 2010 11:34
Ministr právě vypsal nové výběrové řízení
Foto: wikipedia.org

Praha -  Šéf České filharmonie Václav Kasík, který měl s orchestrem dlouhodobé spory, rezignoval. Ministr kultury Jiří Besser jeho rezignaci přijal.

Ministerstvo kultury tento den zároveň vypsalo na uvolněnou funkci výběrové řízení. Kasík již dříve řekl, že se ho nezúčastní. Podle neoficiálních informací ČTK by měl Kasíka dočasně nahradit Besserův náměstek pro oblast umění a knihoven Radek Zdráhal.

Čtěte také:
Nejsme trafika pana Kasíka, vyhrávala Česká filharmonie
Filharmonie vyzvala nového šéfa Kasíka k rezignaci
Fajt: Nevím, zda se znovu budu ucházet o šéfa NG

Manažerka souboru Dana Wagnerová řekla, že Kasík hráče o své rezignaci informoval, ale podrobnosti nesdělil. Členové orchestru zatím nevědí, jaký bude další vývoj.

Foto: Rozhlas.cz

Někdejší ředitel Českého rozhlasu Kasík vedl ČF od května, kdy ho jmenoval tehdejší ministr kultury Václav Riedlbauch. V čele orchestru vystřídal Vladimíra Darjanina, kterého po necelém roce ve funkci Riedlbauch tři týdny před parlamentními volbami odvolal kvůli údajným nedostatkům v hospodaření. Riedlbauch byl mimo jiné Darjaninovým předchůdcem ve funkci ředitele ČF.

Česká filharmonie proti jmenování Kasíka od jara opakovaně protestovala. Hráči tvrdili, že Kasík není kompetentní vést filharmonii, protože nemá potřebné vzdělání, kontakty a neovládá cizí jazyky.

Kasík, v jehož jmenovacím dekretu nebyla specifikována délka mandátu, k orchestru nastoupil s úkolem ČF stabilizovat. Od začátku však čelil kritice souboru, kterému vadil především způsob jeho jmenování. V polovině června uspořádali hráči na schodech Rudolfina happening.

Foto: Archiv

Kasík měl ke konci svého působení v rozhlase dlouhodobé spory s Radou ČRo, kritizován byl kvůli předražené rekonstrukci rozhlasové budovy v pražské Vinohradské ulici. S radou se přel i kvůli analogovému vysílání stanice pro mladé Radio Wave. Radní ho kritizovali i v souvislosti s údajným porušením lustračního zákona.

Kvůli odvolání z čela rozhlasu se Kasík obrátil na soud, podle něj bylo rozhodnutí rady nezákonné. Pražský městský soud ale před měsícem žalobu zamítl. Přes své odvolání byl Kasík druhým nejdéle sloužícím ředitelem veřejnoprávního média v historii samostatné České republiky.

Ministerstvo kultury vypsalo zároveň výběrové i na šéfa Národního technického muzea. Jeho ředitele Horymíra Kubíčka odvolal ministr Besser před dvěma týdny kvůli nesrovnalostem v hospodaření. Podmínky obou výběrových řízení ministerstvo uveřejnilo na svých webových stránkách.

Úřad rovněž minulý týden na svém webu zveřejnil rozhodnutí výběrové komise ministerstva kultury o tom, že auditorská společnost Ernst & Young Audit provede kontrolu majetku a hospodaření ministerstva a jím zřizovaných příspěvkových organizací - tedy ČF a NTM.

 

Právě se děje

Další zprávy