Filharmonie vyzvala nového šéfa Kasíka k rezignaci

Kultura ČTK Kultura, ČTK
29. 5. 2010 7:00
Nesouhlasí s postupem ministra při jeho jmenování
Foto: Rozhlas.cz

Praha - Umělecká rada České filharmonie vyzvala ředitele orchestru Václava Kasíka k rezignaci. Podle manažerky orchestru Dany Wagnerové nesouhlasí s postupem ministra kultury Václava Riedlbaucha při jeho jmenování.

Kasíka k odchodu z ČF na čtvrtečním společném setkání vyzvali i členové orchestru. Ten ale odstoupit nehodlá.

 "Všechny okolnosti odvolání našeho předchozího ředitele Vladimíra Darjanina i celý postup ministerstva kultury vedoucí k Vašemu jmenování ředitelem ČF byl mimořádně nestandardní a pro nás nepřijatelný," píše rada v dopise.

Kasík se k němu nechtěl vyjádřit s tím, že jeho autorům již odpověděl. "Odpověď je určena Umělecké radě ČF, nikoli veřejnosti," řekl Kasík.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Čtěte také:
Filharmonici kritizovali nového šéfa Slovanskými tanci
Filharmonici opět píší premiérovi, přidali i prezidenta
Filharmonikům se nelíbí osoba ani volba nového ředitele
Filharmonii povede po Darjaninovi bývalý šéf ČRo Kasík
Filharmonii by mohl dočasně vést exministr Miller
Česká filharmonie podala trestní oznámení na ministra

Wagnerová uvedla, že v odpovědi filharmonii Kasík napsal, že odstoupit nehodlá a ani nebude bránit snahám o výběrové řízení. Jeho vypsání však podporovat nebude.

Proti jmenování Kasíka bez výběrového řízení a odvolání Darjanina ve čtvrtek protestovali hudebníci ČF na schodech pražského Rudolfina. Pod taktovkou hobojisty Vojtěcha Jouzy zahráli tři ze Slovanských tanců Antonína Dvořáka.

Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Na závěr improvizovaného vystoupení Ivan Pazour z Unie orchestrálních hudebníků přítomným desítkám posluchačů vysvětlil důvod happeningu. "Protestujeme proti zneužívání moci ministrem Riedlbauchem, čistkám v kultuře a jmenování ředitelů bez výběrového řízení," uvedl.

"Jmenování ředitele České filharmonie proběhlo zcela v souladu se zákonem. Ministr výběrové řízení sice vypsat může, ale v žádném případě nemusí. Oba tyto způsoby výběru mají svá pro i proti a ani jeden z nich nelze obecně označit za vhodnější," sdělil ve čtvrtek mluvčí ministerstva Jan Cieslar.

Argument, že výběr ředitele nebyl dopředu konzultován s filharmoniky, považuje za lichý. V žádné z příspěvkových organizací nevybírají ředitele její zaměstnanci, doplnil.

Jmenovací dekret ministr Riedlbauch novému řediteli Kasíkovi předal v době, kdy byl orchestr na zájezdu. Ministr bývalého ředitele ČF Darjanina odvolal tři týdny před parlamentními volbami. Podle předsedkyně Umělecké rady orchestru Jany Brožkové přitom ministr orchestr ujistil, že se žádná změna nechystá.

Foto: Archiv

Důvodem Riedlbauchova rozhodnutí prý byly nedostatky v hospodaření. Ty však vytýká i Darjanin Riedlbauchovi, který filharmonii vedl před ním.

S Riedlbauchem měl orchestr ke konci jeho osmiletého působení spor především kvůli rozdílnému výkladu autorského práva, hudebníci kvůli tomu v roce 2008 ani neumožnili pořizovat nahrávky z Pražského jara.

Riedlbauchovi měl skončit mandát s koncem roku 2008, v létě ale tehdejší ministr kultury Václav Jehlička vypsal na jeho místo konkurz. Do něj se Riedlbauch nepřihlásil, ve funkci tedy pokračovat nechtěl.

Kasík vedl Český rozhlas od roku 1999 po dvě funkční období, loni v červenci jej rada odvolala mimo jiné i kvůli prodražené rekonstrukci budovy rozhlasu na pražských Vinohradech.

 

Právě se děje

Další zprávy