Rowlingová vydělává pět liber každou vteřinu

Kultura Kultura, Red Kul
4. 10. 2008 9:45
Forbes vyhodnotil nejprodávanější spisovatele

New York - Pokud je člověk velice pomalý čtenář, než dočte tuto větu, naskočí na účet J. K. Rowlingové skoro 30 liber. Což je obzvlášť motivující, když si ji čtete v práci. Americký časopis Forbes vyhodnotil britskou spisovatelku jako nejlépe vydělávajícího autora za ulynulých dvanáct měsíců.

Sága o Harry Potterovi začala vytvářet v roce 1997 a Forbes ji charakterizoval slovy "dětská literární senzace". O deset let později jí přinesla 170 milionů liber (300 milionů dolarů).

První desítka nejúspěšnějších autorů dokázala podle Forbesu od června 2007 do června 2008 získat dohromady 563 milionů dolarů. A v těchto relacích je Rowlingová pořád nedostižným fenoménem, protože příjem nejbohatší spsiovatelky světa šestkrát překonává výkon Jamese Pattersona na druhém místě.

Autor napínavých a detektivních románů proslul především příběhem Jako pavouk (Along Came a Spider) z roku 1993, který popisuje černošského odborníka na psychologické profily, jenž pátrá po masovém vrahovi.

Joanne K. Rowlingová má ráda mladá těla.
Joanne K. Rowlingová má ráda mladá těla. | Foto: Reuters
Čtěte také:
Rowlingová vyhrála soud o potterovskou encyklopedii
Potter nastoupil k závěrečnému souboji i v češtině
Albatros už nehledá padělatele, chce náhradu

Grafický speciál: Vše o Harrym Potterovi

Příběh o únosci dítěte se dočkal i zfilmování v hlavní roli s Morganem Freemanem; v české distribuci byl uváděn pod názvem Jako pavouk.

Patterson loni přišel k 50 milionům dolarů. O pět milionů tak předstihl literární stálici na poli thrilleru - Stephena Kinga, jehož pak následuje se svými špionážními romány z období studené války Tom Clancy (35 milionů).

Pátá se umístila ikona romantické a červené knihovny Danielle Steelová (30 milionů). Komě toho, že dokázala strávit na seznamu bestsellerů New York Times 390 po sobě jdoucích dnů, je podepsaná pod vlastním parfémem u módní značky Elizabeth Arden.

J.K. Rowlingová odjíždí od newyorského soudu.
J.K. Rowlingová odjíždí od newyorského soudu. | Foto: Reuters

Jinak se ale na výdělcích nejbohatších autorů největší měrou podílejí prodeje práv filmařům. Rowlingové v kinosálech celého světa Potter vynesl už 4,5 miliardy dolarů, a to se ještě chystají tři další snímky.

Hned od první knihy Harry Potter a Kámen mudrců vzal čarodějnický učeň svět útokem: byl přeložen do 67 jazyků a z pultů zmizelo 400 milionů výtisků.

Posledního dílu série Harry Potter a Relikvie smrti, který vyšel loni v létě, se dosud prodalo 44 milionů včetně těch patnácti (milionů), po nichž se zaprášilo během prvních čtyřiadvaceti hodin.     

Mluvčí Forbesu úspěch Rowlingové okomentoval slovy: "Čarodějnictví udělalo z matky samoživitelky na podpoře milionářku a autorku bestsellerů."

Možná právě kvůli skromné minulosti je spisovatelka háklivá na obohacování fanoušků na jejím díle;proto se pustila do soudního sporu s americkým vydavatelem potterovské encyklopedie RDR Books. Vydání Lexikonu Harryho Pottera by porušilo její autorské zájmy a nebylo by prý ničím jiným než krádeží její práce.

Rowlingová v žalobě napsala, že encyklopedie není nic jiného než přeskládaný obsah jejích knih, protože obsahuje popis míst, postav i kouzel. Soud jí dal počátkem září za ravdu a Lexikon tak zůstává výhradně jen na webu. 

 

Právě se děje

Další zprávy