O Slovanské epopeji se rozhodne do dvou měsíců

Kultura ČTK Kultura, ČTK
13. 9. 2010 13:40
Jihomoravský kraj řeší odvolání Prahy proti stěhování
Foto: Reuters

Brno - Do dvou měsíců, tedy nejpozději do počátku listopadu, musí Jihomoravský kraj rozhodnout o odvolání Prahy proti zákazu stěhování slavného díla malíře Alfonse Muchy Slovanská epopej z Moravského Krumlova.

Krajský úřad jej dostal minulý týden a use věcí zabývá, řekl v pondělí jeho mluvčí Jiří Klement. Ve vleklém sporu o kolekci 20 rozměrných pláten jde nyní především o to, kdo je vlastně majitelem tohoto monumentálního díla.

Zákaz jeho stěhování vydali úředníci Městského úřadu Moravský Krumlov, a to na základě požadavku Muchova vnuka Johna. Kraj má nyní třicetidenní lhůtu na projednání námitek Prahy proti tomuto rozhodnutí. Měl by rozhodnout do počátku října.

Tuto lhůtu si ale může prodloužit ještě o další měsíc, pokud úředníci Jihomoravského kraje dospějí k závěru, že kauza je složitá a k rozhodnutí potřebují další podklady.

Čtěte také:
Na Moravu jde odvolání kvůli Muchovi. Krumlov se chystá
Kam s vaší epopejí, ptá se Pražanů návodně magistrát
Praha se odvolává proti zákazu o stěhování epopeje
Na epopej máme morální právo, říká jižní Morava Praze

Muchův vnuk stále připomíná, že Praha dostala dílo darem pod podmínkou, že pro něj postaví expozici, což se nestalo. Podle něj tak metropole nenaplnila podmínky darovací smlouvy, na dílo nemá nárok a vzniká právní otázka, komu kolekce 20 rozměrných Muchových pláten vlastně patří. Vedení Prahy s tím nesouhlasí.

Spor o dílo přispěl k jeho značné popularitě. Výrazně se zvýšila návštěvnost krumlovského zámku, v jehož Rytířském sále jsou obrazy vystaveny. Před památkou se tlačí turisté.

Praha počítá s vystavením epopeje ve Veletržním paláci. Proti tomu jsou ale četní odpůrci včetně Muchovy rodiny. Podle některých názorů je nutné, aby byla naplněna darovací smlouva a vznikl pro epopej pavilon.

Jiní zase míní, že by dílo mělo zůstat na Moravě, a to v Moravském Krumlově, který patří do Muchova rodného kraje. Tento názor podpořil i prezident Václav Kalus.

Proti stěhování je od počátku nejen Moravský Krumlov a jeho občané, ale i Jihomoravský kraj, podle kterého má tamní region na cyklus „morální právo" a obrazy patří do Muchova rodného kraje. Argumentují nejen tím, že Praha dosud nepostavila pro epopej novou stálou galerii, jak si autor přál; stěhování podle nich poškodí i místní podnikatele a jde prý jen o předvolební tah pražského magistrátu.

Před časem se objevila historická korespondence po Muchově manželce. Dokládá, že si přála vystavení díla v Krumlově.

 

Právě se děje

Další zprávy