Nové knihy: Marzi, Borges. A šance pro nepřečtené knihy

Marcel Kupka
16. 8. 2012 19:16
Knižní trh se začíná probouzet z prázdninové letargie.
C. D. Payne přijede do Česka
C. D. Payne přijede do Česka | Foto: Aktuálně.cz

Komiks, sebrané spisy, cestopis. A také připomínka Dne nepřečtených knih, zajímavé akce, která k nám přichází ze sousedního Slovenska. Nakonec jedna pozvánka na návštěvu - 6. září do České republiky přijede C. D. Payne, autor Mládí v hajzlu. Knižní trh se začíná probouzet z prázdninové letargie.

Jorge Luis Borges: Evaristo Carriego, Diskuse (Argo, 2012)

Foto: Aktuálně.cz

Jorge Luis Borges. Narodil se v Argentině, od patnácti žil v Evropě, aby se tři roky po první světové válce vrátil zpět na jih Ameriky. Proslavil se svými povídkami a esejistickou tvorbou. Jako šestapadesátiletý oslepl, do své smrti v roce 1988 ale nepřestal aktivně pracovat a psát, přestože nikdy neovládl slepecké písmo a byl ve čtení a psaní odkázán na pomoc druhých. Za své dílo byl mnohokrát oceněn, v roce 1979 získal prestižní Cervantesovu cenu, udělovanou za celoživotní dílu španělsky píšícím autorům.

Borges je dobře známý i českým čtenářům, a to nejen těm, kterým učaroval magický realismus, nýbrž i těm, kdo se se žádnou z jeho knih dosud nesetkali. I ono jej znají, právě on byl předobrazem slepého knihovníka Jorgeho v románu Umberta Eca Jméno růže. Knihy Jorge Luise Borgese vydává  v České republice nakladatelství Argo, zatím poslední titul, nazvaný Evaristo Carriego, Diskuse (Sebrané spisy IV.) vychází v těchto dnech. Představuje dvě sbírky Borgesových raných esejů z třicátých let 20. století. Pro znalce latinskoamerické prózy nutnost.

Marzena Sowa: Marzi 1984-1987 (Albatros Plus, 2012)

Foto: Aktuálně.cz

Komiks si většina z nás spojuje se žánry sci-fi a fantasy. Záběr autorů a autorek komiksu je nicméně  daleko širší. Marjane Satrapiová formou komiksu vyprávěla (vlastní) život dospívající dívky v Íránu sedmdesátých let 20. století (Persepolis a Persepolis 2), Joe Sacco provedl čtenáře Bezpečnou zónou Goražde a Palestinou. Z domácích autorů pak nezapomeňme na Jaroslava 99, který s Jaroslavem Rudišem stvořil postavu železničáře Aloise Nebela.

Marzena Sowa (narodila se v roce 1979) ve svém fenomenálním (ne, není to přehnané tvrzení) autobiografickém komiksu Marzi 1984-1987 přibližuje obraz morálně zdevastované země za železnou oponou očima dítěte. Komunistické Polsku, stanné právo, Solidarita, Walesa, život dospělých ve strachu a  přetvářce... a malá Marzi, pětiletá dívka ze sídliště v polském městě Stalowa Wola. Výborný příběh a bravurní ilustrace Sylvaina Savoia. Marzi si nenechte ujít.

Zdeněk Mahler: Indický hlavolam (Jota, 2012)

Foto: Aktuálně.cz

Cestopisná literatura má v Česku dlouhou tradici. V devatenáctém století Emil Holub, ve dvacátém Alois Musil, Karel Čapek nebo slavná dvojice Zikmund-Hanzelka. A také Zdeněk Mahler. Známe jej především jako znalce hudby, spolupracoval na realizaci filmu Miloše Formana Amadeus. Pro televizi vytvořil seriál (vydaný i knižně) Ano, Masaryk, v roce 2007 získal Cenu Sazky na nejlepší nerealizovaný scénář Nokturno. Ten si na plátna kin nakonec cestu našel - Lidice v hlavní roli s Karlem Rodenem vyprávějí příběh Františka Saidla, synovraha a jediného muže, který přežil zkázu Lidic.

Zpět k cestopisům. Zdeněk Mahler se v padesátých letech 20. století zúčastnil generální konference UNESCO v indickém Dillí. Indií byl okouzlen, výsledkem je cestopis Indický hlavolam, kniha, která ovlivnila generace všech těch, kdo se v Česku zajímali o Indii, její kulturu a historii. Zdeněk Mahler jej napsal ještě před svými třicetinami, přesto jde o dílo zralé. A stále aktuální.

Den nepřečtených knih poprvé i v Česku. 31. srpna 2012

Na Slovensku už vcelku tradice (první ročník byl loni), u nás novinka. Den nepřečtených knih. Co se za mnohoznačným názvem skrývá? Podle pořadatele, kterým je nejmenované československé knihkupectví, bychom měli 31. srpna dát šanci knihám, které jsme někdy začali číst a … nedočetli. Buď nás příběh nebavil nebo nás něco ve čtení vyrušilo. Další výmluvy nechť doplní každý dle svého.

Zmínili jsme Slovensko. Tam se akce setkala s velkým ohlasem. Na speciálních webových  stránkách čtenář označil titul, který se v Den nepřečtených knih rozhodl dočíst, organizátor pak ze všech příspěvků vytvořil mapu, na které se připomněly knihy, jež se mohly roky i desítky let krčit někde vzadu na poličce. Zajímavý nápad byl na Slovensku úspěšný, akce se zúčastnilo na  7 000 aktivních účastníků.

V Česku vše vypukne v poslední den prázdnin na webových stránkách http://www.denneprectenychknih.cz. Máte doma nějakou nepřečtenou knihu? Pak se zúčastněte.

Turné v hajzlu. C. D. Payne přijede na LiStOVáNí

Foto: Kosmas.cz

Je mu čtrnáct, jmenuje se Nick Twisp a je looser. Je beznadějně (a nešťastně) zamilovaný do Sheeny Saundersové, s rodiči a dospělými vůbec si nerozumí, jeho život je katastrofa. Ostatně jako život každého čtrnáctiletého. Šestidílná série Mládí v hajzlu (později nepříliš zdařile přenesená i na filmové plátno) je českým čtenářům dobře známá. A nejen dospívajícím, svérázný humor příběhů Nicka Twispa dělá dobře i dospělým.

V září čeká všechny tuzemské příznivce Nicka Twispa  velká událost - jeho duchovní otec, americký spisovatel C. D. Payne, navštíví Českou republiku. Přijede na pozvání projektu cyklu scénických čtení LiStOVáNí, nad celou událostí převzalo záštitu americké velvyslanectví. Na celkem 26 vystoupeních mezi 6 - 17. zářím po celé České republice představí Payne v rámci Turné v hajzlu! svoji knihu Neviditelný.

Co dodat? U toho prostě musíte být.

 

Právě se děje

Další zprávy