Německé divadlo v Praze rozdá monokly a přepíše klasiky

Kultura ČTK Kultura, ČTK
3. 11. 2011 10:09
V sobotu začne divadelní festival německého jazyka
Monokl, portrét S. von Harden
Monokl, portrét S. von Harden | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Letošní ročník Pražského divadelního festivalu německého jazyka během nadcházejících dvou týdnů přivede na zdejší jeviště přední soubory a inscenační počiny vídeňského Burgtheatru, curyšského Schauspielhausu, mnichovské Kammerspiele, berlínského Deutsches Theater a dalších divadel z Německa, Rakouska, Švýcarska, Lucemburska a Lichtenštejnska. Celkem to bude 11 produkcí, z nichž některé budou reprizovány.

16. ročník bude v sobotu otvírat vídeňská Vojna a mír z vídeňského Burgtheatru. V obklopení napoleonskými válkami líčí Tolstoj epochu dekadentní ruské společnosti, lidskou touhu po moci, majetku, ženách a málokdy už po lásce. Šílenost válek, pompa dvorních bálů, intriky, krásné ženy, kaviár a vodka - to vše prý odkryje režie Matthiase Hartmana.

Vojna a mír
Vojna a mír | Foto: Aktuálně.cz

Zahajovací představení se uskuteční výjimečně v jedné z hal barrandovského filmového studia. "Jinde jsme nenalezli tak široké jeviště pro inscenaci, která počítá s třicetimetrovou řadou stolů a židlí, což je základ její scénografie," vysvětlila ředitelka festivalu Jitka Jílková.

Zajímavé pojetí má i úprava románu Volání divočiny, kterou lotyšský režisér Alvis Hermanis uvedl v Mnichově a na scéně využil i šest živých psů. Hermanise z románu Jacka Londona zajímá pouze základní myšlenka. Šest osob, které všechny žijí spolu s minimálně jedním psem, tak vypráví poněkud jiný příběh slavného tažného psa Bucka.

Festival myslí i na nejmenší diváky, pro které jsou připraveny inscenace Krabat z Lichtenštejnska (Theater am Krichplatz/TRIAD) a Alibaba a 40 loupežníků v češtině a s německým komentářem v podání Naivního divadla Liberec.

Volání divočiny
Volání divočiny | Foto: Aktuálně.cz

Také letos se bude udělovat Cena Josefa Balvína pro nejlepší inscenaci původního německy psaného textu, která vznikla na území  České republiky v uplynulé sezóně. Letošním laureátem se stala inscenace Divadla Komedie Legenda o svatém pijanovi v režii Davida Jařaba. Obraz člověka, který se ocitl na dně. Člověka, který stále věří, že je naděje na polepšení, ale nic pro něj nedělá a propadá se hlouběji a hlouběji.

Představení Temně lákavý svět rakouského dramatika Händla Klause přiveze první švýcarská scéna Schauspielhaus Zürich. Předvede potenciál svého souboru a režijní rukopis mladé Melanie Huberové. Hranice oživlého obrazu, malířství a činohry se zkoumají v inscenaci Monokl lucemburského režiséra Stéphana Roussela, která vznikla pod střechou Theatre National du Luxembourg.

Další projekt prý potvrdí, že Ibsenova Nora neboli Domeček pro panenky může být i rafinovaně vymyšleným melodramem a napínavým thrillerem. Režie se v Oberhausenu ujal herec Herbert Fritsch.

Nora aneb Domeček pro panenky
Nora aneb Domeček pro panenky | Foto: Aktuálně.cz

Vůbec poprvé do Česka přijede divadelní kolektiv She She Pop a přiveze inscenaci s názvem Testament, která se odvíjí od Shakespearova Krále Leara - avšak v tomto podání dříve a moderněji dochází ke smíření a vyjasnění rozdílů generací. 

She She Pop nepřijedou sami; spolu s nimi v Praze vystoupí i jejich otcové. Všichni si kladou otázky o generačních stereotypech; obě generace se pokoušejí o vyrovnání a pochopení.

V sólovém večeru se v Praze představí Stefan Kaminski, herec, performer a hudebník. V Deutsches Theater vystupuje od roku 2004 a nyní přiveze zvukovou a scénickou show inspirovanou science fiction 50. let a mnoha jinými vlivy.

Přehlídku nakonec uzavře novinka Dey Loherové Zloději, jak ji v Berlíně nastudoval Andreas Kriegenburg. V této inscenaci se objevuje netradiční výtvarné řešení: herce na scénu přivážejí a odvážejí lopatky obrovité hřídele.

Více informací o programu festivalu najdete na stránkách www.theater.cz

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy