"Nacistická" Wagnerova opera způsobila šok. Končí

Kultura ČTK Kultura, ČTK
9. 5. 2013 14:32
Düsseldorfská operní scéna musela Tannhäusera stáhnout
Venuše v uniformě
Venuše v uniformě | Foto: DOR - Hans Joerg Michel

Düsseldorf  - Při premiéře, která se odehrála v Deutsche Oper am Rhein v Düsseldorfu v sobotu 4. května, stačilo třicet minut k tomu, aby návštěvníci kontroverzní inscenace opery Tannhäuser aneb Zápas pěvců na Wartburgu od Richarda Wagnera začali nesouhlasně bučet a odcházet, někteří za sebou dokonce i rozzlobeně bouchali dveřmi.

Další představení musela po necelém týdnu Rheinoper zrušit po záplavě stížností a negativních ohlasů. Kontroverní uvedení Wagnera některým divákům způsobilo takový šok, že museli vyhledat lékařské ošetření. Představení se tak bude od 9. května hrát jen v orchestrální podobě, bez kontroverzní jevištní vizualizace režiséra Burkharda Kosminského.

Foto: DOR - Hans Joerg Michel

"Po zvážení všech argumentů jsme dospěli k závěru, že nemůžeme být nadále zodpovědní za tak extrémní dopad naší umělecké tvorby. Není možné inscenaci uvádět dál v neupravené formě. Prodiskutovali jsme s režisérem Burkhardem C. Kosminskim možnosti úprav jednotlivých scén. Režisér to ale odmítl z uměleckých důvodů. Samozřejmě musíme respektovat jeho právní důvody i  uměleckou svobodu. Rozhodli jsme se tedy Tannhäusera od 9. května uvádět koncertně," napsalo vedení operního domu na svůj web.

Pojetí opery, ve kterém se Wagner věnoval zápasu duše a těla, je opravdu poněkud "drastické". Režisér Burkhard Kosminski totiž svou první operní inscenaci zasadil do doby nacistického režimu a vzniku Německé spolkové republiky a z bájného Tannhäusera učinil nacistického zločince.

Během předehry, která ukazuje zabíjení v plynové komoře, se herec ztvárňující Tannhäusera nahý noří do kříže sestaveného se skleněných kostek. Ty se následně zaplní mlhou.

Foto: DOR -

Ve Venušině sluji, u Wagnera doupěti tělesných rozkoší, se na jevišti odehraje střelecký masakr. Venuše v nacistické uniformě se svými přisluhovači z jednotek SS pobijí rodinu a přinutí Tannhäusera rovněž vraždit.

Zpěvák a šéfdirigent Axel Kober sklidil velký aplaus, režiséru Kosminskémui, jakmile se objevil na jevišti, se ale dostalo jen rozzuřeného bučení. Mezi reakcemi publika se objevovala slova jako "urážka" či "noční můra". Kosminski se stal terčem hněvu některých diváků i na následné oslavě premiérového vystoupení, takže ředitel opery Christoph Meyer musel hosty vyzývat ke klidu. Podoba opery vyvolala bouřlivé diskuze již v době zkoušení.

Richard Wagner žil v letech 1813 až 1883. Některé formulace z jeho spisů lze vyložit antisemitsky. I proto byl oblíbeným skladatelem německého nacistického diktátora Adolfa Hitlera.

 

Právě se děje

Další zprávy