Magnesia Litera dala dohromady známá jména s debutanty

Kultura Kultura, Red Kul
10. 3. 2009 16:09
Vítěze 18. dubna vyhlásí ve Stavovském Anna Geislerová
Tři knihy nominované na letošní Literu za prózu.
Tři knihy nominované na letošní Literu za prózu. | Foto: Ondřej Besperát

Praha  - Z rekordních 233 knih vybírali organizátoři do osmi kategorií čtyřiadvacet nominovaných titulů na ceny Magnesia Litera za rok 2008. Mezi autory, které pořadatelé ve středu vyhlásili, se objevilo hned několik osvědčených jmen literární historie i klasiků, ale nechybějí ani úspěšní debutanti.

Na seznam všech nominovaných s odůvodněním porot se podívejte ZDE

Taková sestava je kupříkladu v kategorii prózy, kde soutěží Michal Ajvaz a jeho Cesta na jih se dvěma nováčky, jimiž jsou Martin Ryšavý se svými Cestami na Sibiř a Tomáš Zmeškal a jeho Milostný dopis klínovým písmem.

Literu za poezii naopak dostane jistě klasik: nominováni jsou Bohumila Grögerová (Rukopis), Karel Šiktanc (Vážná známost) a Jana Štroblová (Lament).

Jan Burian, moderátor slavnostního večera Magnesia Litera, s knihou "Být dlužen za duši" nominovanou v kategorii publicistika.
Jan Burian, moderátor slavnostního večera Magnesia Litera, s knihou "Být dlužen za duši" nominovanou v kategorii publicistika. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Zmeškal převyprávěl půlstoletí magickým písmem
Knihou roku jsou podivuhodní tvorové Petra Nikla

Kategorie Litera za přínos české literatuře nominace nemá; hlavní cenu Kniha roku, za kterou je i dvě stě tisíc korun, vybírá zvláštní komise ze všech nominovaných titulů.

Nejvíce zastoupeny jsou i v letošním ročníku tradičně kategorie próza a překlad. Do kategorie próza letos přišlo 68 přihlášek - o čtyři méně do překladů.

Knihkupec Jan Kanzelsberger listuje knihou Josefa Váchala Šumava umírající a romantická, která je nominována jako nakladatelský čin roku.
Knihkupec Jan Kanzelsberger listuje knihou Josefa Váchala Šumava umírající a romantická, která je nominována jako nakladatelský čin roku. | Foto: Ondřej Besperát

Na Literu za nakladatelský čin jsou nominovány tituly velké nejen v přeneseném slova smyslu.  Se Spisy Františka Langera soutěží Invaze 68 z Torstu, která shrnuje okupační fotografie Josefa Koudelky, a publikace Josefa Váchala Šumava umírající a romantická, kterou vydala Paseka. I v menší verzi jde o bytelné dílo.

O nejlepší knize mohou ve vlastní kategorii hlasovat i čtenáři. K dispozici je 150 tisíc pohlednic v knihkupectvích, knihovnách, školách a  kavárnách.  Čtenáři musí uvést původní českou beletrii, která poprvé vyšla v roce 2008  - próza, poezie nebo kniha pro děti.

Novinkou letošního ročníku je změna místa slavnostního večera a jeho průvodce - ceny opouštějí Městskou knihovnu a muzikanta Jana Buriana, udílení se uskuteční ve Stavovském divadle a diváky jím 18. dubna provede herečka Anna Geislerová. Den poté jej uvede Česká televize.

Představení nominovaných knih na tiskové konferenci v kavárně Divadla bez zábradlí.
Představení nominovaných knih na tiskové konferenci v kavárně Divadla bez zábradlí. | Foto: Ondřej Besperát

Ceny Magnesia Litera se konají pod záštitou Václava Havla. Po vzoru Británie chtějí napomoci orientaci na nepřehledném knižním trhu a usilují o popularizaci dobré literatury; k tomu patří i vybuzení zájmu médií pomocí zveřejňování nominací (letos na začátku března) a série autorských čtení.

Zatím se to pořadatelům daří, o vítězné knihy pravidelně stoupá zájem.

 

Právě se děje

Další zprávy