Nějvětší šance na cenu všech cen má Rushdie

krk, vk
13. 5. 2008 20:26
Čtenáři volí vítěze z držitelů Booker Prize
Foto: Reuters

Londýn - Prestižní literární cena Booker Prize - nyní s přídomkem Man (podle nového sponzora) - uchystala ke svému výročí cenu Best of the Booker, kterou obdrží nejlepší kniha za poslední čtyři desetiletí. A podle sázkařů má největší šanci na její zisk Salman Rushdie za román Děti půlnoci.

Porota tento týden z dosavadních jedenačtyřiceti laureátů vyhlásila šest kandidátů do užší nominace - teď sami čtenáři rozhodují o celkovém vítězi hlasováním na webových stránkách soutěže. Volit mohou do července, kdy bude na Londýnském literárním festivalu Best of the Booker vyhlášen.

Foto: Reuters

Cena Man Booker Prize je udělována nejlepším anglicky psaným literárním počinům roku z Velké Británie, Irska a Commonwealthu. Historicky první vítěz Booker Prize byl vyhlášen v dubnu 1969, cena byla udělena P. H. Newbymu za knihu Co je potřeba vysvětlit.

Hlavním přínosem Booker Prize není finanční odměna pro vítěze, ale dramatické zvýšení autorovy obliby a prodeje vítězného díla i ostatních nominovaných knih. Právě popularizačním efektem včetně postupného zveřejňování nominací se inspiruje česká Magnesia Litera.

Sázkaři se nejdřív netrefili

Sázekmilovní Britové na vítěze pravidelně vyhlašují kursy a ze soutěže se stává celospolečenská hra, která pomáhá autorům i literatuře. Nejinak je tomu u Bookera všech Bookerů.

Podle aktuálních kursů je největším favoritem Salman Rushdie a jeho kniha Děti půlnoci, která vyhrála v roce 1981 a v roce 1983 získala cenu, kterou Booker Prize udělila ke svému dvacátému pátému výročí.

Foto: www.themanbookerprize.com

Jinak se ale sázkaři před nominacemi moc netrefili. Do pozice favorita dosadili knihu Yanna Martela Pí a jeho život - ta se ale do šestice vůbec nedostala, stejně jako Anglický pacient Michaela Ondaatjeho z roku 1992, který se stal předlohou oscarového filmu.

Naopak nechybí jejich další tip, Oskar a Lucinda od Australana Petera Careyho, který Booker Prize získal dvakrát, v roce 1988 a 2001.

Soutěžit s ním budou romány Cesta duchů Britky Pat Barkerové, Nemilost od Jihoafričana J. M. Coetzeeho, The Conservationist od Jihoafričanky Nadine Gordimerové a Obléhání Krišnapuru Brita Jamese Gordona Farrella.

Kritička a spisovatelka Victoria Glendinningová, která byla členkou poroty vybírající nominované, řekla, že cena je "skvělá příležitost číst nebo si znovu přečíst některá z nejlepších děl literatury v angličtině za poslední čtyři desetiletí".

Další urážka?

Rushdieho v roce 1989 za knihu Satanské verše "údajně urážející islám" odsoudil k trestu smrti tehdejší íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Chomejní. Fatvu o deset let později země oficiálně zrušila, ale část fundamentalistů ji nadále považuje za platnou.

Naposledy vzbudil nevoli loni v červnu, když ho královna u příležitosti narozenin povýšila do šlechtického stavu. Po Íránu se k demonstracím přidal i Pákistán; protestovala média i politici, v ulicích radikální studenti dokonce pálili britské vlajky i figuríny spisovatele a skandovali Zabijte ho! Dolní komora parlamentu odhlasovala žádost, aby Británie vyznamenání anulovala.

Rushdieho druhý a podle mnohých nejlepší román Děti půlnoci je monumentální dílo, na víc než sedmi stech stranách rozvíjí příběh s prvky magického realismu: soukromé dějiny tří generací jedné rodiny, jejichž životy se prolínají moderní dějiny Indie od roku 1910 do roku 1976.

Vypravěčem je Sálim Sinai, který se stejně jako tisíc dalších dětí narodil 15. srpna 1947, kdy Indie společně s Pákistánem získala nezávislost.

 

Právě se děje

Další zprávy