Booker Prize má nejmladší žena

Reuters, BBC, AP, kul
11. 10. 2006 11:00
Londýn - Co se nepovedlo matce, dokázala dcera. Nejvýznačnější britské literární ocenění si letos odnáší indická spisovatelka Kiran Desaiová.

Man Bookerovu cenu a 50 tisíc liber získala za ságu The Inheritance of Loss (Dědictví ztráty) - která se odehrává na několika kontinentech od Himálaje po New York.

Miran Desaiová je dcerou spisovatelky Anity Desaiové, jež byla na Bookerovu cenu třikrát nominována. Vítězka - která je ve svých pětatřiceti nejmladší ženou, jež cenu získala - také upozornila, že za velkou část úspěchu vděčí právě své matce.

"Psala jsem to v její přítomnosti, za přispění jejího svědectví i její laskavosti," vyznala se autorka, oblečená v tradičním sárí, při předávání své matce.

Ta však na ceremoniálu chyběla. Prý byla příliš nervózní, a tak zůstala v indické vesnici bez televize a telefonu. Favoritkou finální šestice přitom nebyla její dcera, ale Sarah Watersová s románem Noční hlídka, milostným příběhem z doby druhé světové války.

Nicméně stala se jí až poté, co se do užší šestičlenné nominace nedostal David Mitchell s knihou Black Swan Green - ten byl podle sázkařů i médií letos největším favoritem širšího výběru obsahujícího devatenáct jmen.

O finanční obnos a hlavně prestiž, která dramaticky zvýší autorovu oblibu i prodej vítězného díla, se s Desaiovou a Watersovou utkali Kate Grenvillová s knihou The Secret River, M. J. Hylandová nominovaná za Carry Me Down, Hisham Matar (In the Country of Men) a Edward St Aubyn (Mother's Milk).

Porota se radila dvě hodiny, než se rozhodla. Dílo Desaiové pak všichni členové ocenili jako "vynikající román lidské velkomyslnosti a moudrosti, komické něžnosti a mocné politické naléhavosti".

"Desaiová si je vědoma anglo-indického dědictví, k němuž patří například Naipaul nebo Rushdie, ale její dílo je zároveň novátorské," zdůraznila předsedkyně jury Hermione Leeová. "Kniha je dojemně silná ve své lidskosti a myslím, že to je nakonec důvod, proč vyhrála."

Autorka podle svých slov pracovala na knize sedm až osm let. "Zapisovala jsem si kousky příběhů o zlomených lidech a jejich těžkých životech a z nich nakonec román sestavila," popsala knihu, na jejímž konci se prý cítila citově vyčerpaná a smutná. V Indii žila do svých patnácti, pak studovala v Anglii a nyní pobývá ve Spojených státech. Kvůli napsání některých částí knihy se do Indie vrátila.

Jejím hrdinou je v Cambridgi vystudovaný a dnes už penzionovaný indický soudce, který žije osamoceně na úpatí Himálaje. Jeho život však změní příjezd osiřelé vnučky. Další figurou je syn soudcova kuchaře, který pracuje v newyorské restauraci a snaží se odvrátit deportaci z USA. The Inheritance of Loss je její druhou knihu, debutovala v roce 1998 románem Hullabaloo in the Guava Orchard.

 

Právě se děje

Další zprávy