Kdo je Ilsa? Zrůda v uniformě SS i erotický symbol

Kultura Kultura
15. 7. 2013 9:08
Festival Nultý bod v Divadle v Celetné otevře představení Anny Peschke
Foto: Nultý bod

Praha - Festival fyzického divadla Nultý bod v pondělí 15. července otevře představení Ilsas Garten (Ilsina zahrada) německé umělkyně Anny Peschke.
 
Ta pracuje s ambivalentní ikonou německé ženy v uniformě SS a s erotickými obrazy, které do ní popkultura projektuje. Zavede diváky až do kabaretu nacistek. Vykořisťování se zde spojuje s výsledky „vědeckého" výzkumu a s hmotou, předměty a hudbou.

Foto: Nultý bod

Anna Peschke se inspirovala jedním z mnoha filmnů na toto téma: béčkovou exploatační záležitostí Ilsa: vlčice SS od Dona Edmondse.

V ní je Ilsa šéfkou malého tábora pro 20 vězňů, má velká ňadra, krásnou tvář a samozřejmě blond vlasy. Přes den se zabývá sadistickými pokusy na vězních, v noci se s nimi oddává sexu.

Ilsa je dokonale odlidštěná, rezervovaná, chladná. Je to přesný symbol klišé sado-masochistické fantazie - vyzbrojená bičem, s pohyby necudného monstra. Publiku servíruje dort ve tvaru svastiky. Nabídnete si?

"Představení je provokativní, ale ne prvoplánovým způsobem. Anna Peschke rozvíjí sugestivní monodrama. Beze slov, jen za doprovodu kabaretních písní o lásce, které lze pochopit i bez větších znalostí němčiny. Nemusí vysvětlovat své proměny. Její herectví stačí. Ona je sadistka, vamp i prostá dívka," napsal recenzent polského listu Gazeta Wyborcza.

Představení v rámci festivalu Nultý bod  začíná v Divadle v Celetné v 19:30 hodin.

 

Právě se děje

Další zprávy