Harry Potter unikl na internet. Známe konec série?

Jan Pomuk Štěpánek
18. 7. 2007 12:40
Byla bezpečnostní opatření za 15 milionů euro k ničemu?

Praha - Čtyři dny před oficiálním vydáním poslední sedmé knihy o osudech Harryho Pottera se na internetu objevil přefocený svazek. V pondělí prvních 500 stran, od večerejška si lze stáhnout ze sdílených sítí  zbytek. 

Znalci se shodují, že tentokrát to není podvrh ani vtip.

Ale zároveň dodávají, že v téhle chvíli už si všichni počkají na originál. A fanoušci jim dávají za pravdu.  Internetová komunita naopak slaví a tvrdí, že přepsala historii webu.  Zatím se čeká na reakci sázkových kanceláří, které vypsaly kursy na to hlavní: Kdo nakonec přežije.

  • Vsaďte si na Harry Pottera: Spáchá sebevraždu? Přežije? Čtěte ZDE

Kdo na internet všech 759 ofocených stran v nijak valné kvalitě vystavil, není známo; na některých snímcích jsou vidět prsty piráta, který originál kopíroval, některých dalších fotografiích je možné zahlédnout kus hnědé boty.  

Harry potter a Ohnivý pohár (2005)
Harry potter a Ohnivý pohár (2005) | Foto: www.imdb.com

Mluvčí amerického nakladatele Scholastic odmítl prozradit, jestli jsou fotokopie pravé. Nicméně už povolal do akce právníky, kteří se snaží donutit správce serverů, aby potterovský obsah ze svých stránek stáhli.

Do pátrání po protichůdných verzích se zapojují i sami fanoušci. "Chodí nám zprávy Nepodívám se na to, ale někdo mi o tom řekl, tak vám posílám link,"  potvrzuje mluvčí vydavatele.

"Doufám, že ty lidi pochytají a potrestají, jak zaslouží," prohlašuje administrátorka fanouškovského webu Leaky Cauldron Melissa Anelliová. Známé fanouškovské weby oficiálně drží s vydavateli basu. Stejně jako velké zpravodajské agentury, které "jen" vystavují inkriminované odkazy. Ale internet si žije svým životem a šílenství dosáhlo nekontrolovatelných mezí.

  • Chcete-li si přečíst, jak Harry Potter dopadne, klikněte ZDE

Bezpečnostní opatření provázející vydání posledního Pottera přitom nabyla monstrózních rozměrů. Ostatně kdy jindy se kvůli vydání knihy vynakládá 15 milionů euro, aby pointa zůstala nevyzrazena? 

Premiéra filmu Harry Potter a Fénixův řád v Londýně
Premiéra filmu Harry Potter a Fénixův řád v Londýně | Foto: Aktuálně.cz

Ovšem odlišit marketing od  skutečnosti je (nejen) v tomhle případě skoro nemožné.  Už jen způsob, jakým kniha cestovala od Rowlingové k jejímu americkému editorovi, je kuriózní. Právě ze strachu před emaily cestoval rukopis letecky a osoba, která měla transport na  starosti, dostala jednoznačné instrukce. Nedat papíry z ruky a v letadle si na ně sednout.

Když pak opravená verze cestovala zpět do Británie, málem padla do rukou letištní ostraze na londýnském Heathrow.  "Jedna žena z ochranky mi otevřela batoh a říká, no páni, to je ale papírů. Měla jsem strach, že když se do nich podívá a uvidí tam Hermiona, Harry nebo Ron, dojde jí to. Tak jsem se usmála a řekla, ano, hodně papírů. A nechala mě jít. Byly to nejděsivější dvě minuty mého života," vzpomíná osmadvacetiletá Cheryll Kleinová, která byla pověřena nejen transportem rukopisu. Zároveň coby nejuznávanější potteroložka měla ohlídat, aby v kouzelném světě všechny detaily seděly.

Nakladatelství Bloomsbury, které Pottera vydává ve Británii, si po celé zemi pronajalo několik tajných lokací, kde jsou knihy střeženy až do distribuce knihkupcům.

Desítky bezpečnostních týmů prý hlídají čtyřiadvacet hodin denně knižní náklad sedmého dílu. Automobily, které knihy rozváží, budou vybaveny satelitním sledovacím systémem. Knihy jsou na zapečetěných paletách vybavených poplašným systémem.

Foto: Reuters

Zámořský gigant Barnes and Noble  hodlá knihy skladovat v bednách na zámek. Maloobchodníci museli podepsat dohodu, která jim zakazuje zveřejnit cokoliv z obsahu nebo prodávat knihu dřív. "Souhlasili jsme, že knihu neotevřeme před půlnocí. Dokonce je ani před půlnocí nemůžeme naskládat do polic,"  potvrdil mluvčí řetězce Borders.

Ani ve chvíli, kdy ty nejpodstatnější informace unikly, se ale na bezpečnostních opatřeních nic nezmění. Pořád je možné, že kniha nabídne jiný konec, než koluje na internetu - nebo dokonce, že je to další geniální trik nakladatelů. O zisky se každopádně obávat nemusí.

 

Právě se děje

Další zprávy